Pečené kuře.
Dobře očistěné kuře se nasolí, dovnitř se dá kousek másla, vloží se na pekáč prsíčkama dolů, pod něj dáme opět kus másla, a při pečení podlévá se pilně šťávou. Také jest velice chutné, obalíme-li kuře slaninou a takto pečeme.
Smažené kuře.
Menší očistěné kuře rozčtvrtíme, je-li větší, rozkrájíme na menší kousky, osolíme je, obalíme nejprve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a naposledy v housce, načež je smažíme na rozpáleném másle.
Kuře na paprice.
Na rozpálené máslo dáme zpěniti cibulku, pak přidáme papriky na špičku nože a zalijeme lžící vody. Na to, vloží se rozkrájené kuře a do měka se dusí. — Omáčku zaprášíme moukou, přilijeme asi čtvrt litru kyselé smetany a když se omáčka povařila, procedíme ji na kuřata.
Kuřata s rýží.
Rýži přebereme, nejprve ve studené vodě, pak dvakráte ve vařící vodě vypereme, nalijeme na ni hovězí polévky a do měka ji uvaříme. — V hrnéčku rozkloktáme s trochou vychladlé polévky 3 žloutky, kousek čerstvého másla, něco květu a zlehka to do rýže vmícháme. Rýži dáme na mísu, na to vložíme uvařená kuřátka, a neseme na stůl.
S kyselou smetanou.
Čtyři sardele utřeme s máslem, k tomu přidáme citronové kůry. V kuthanu povaříme trochu bílého vína s trochou hovězí polévky. V koflíku kyselé smetany rozkloktáme lžičku mouky, zalijeme ji do povařeného vína, přidáme trochu květu. a utřené sardele a vše nalijeme na kuřátka, která jsme dříve na másle upekli a necháme chvilku povařiti.
Kuřata s knedlíčky.
Čistě opařená kuřata dáme do kuthanu na máslo dusití. Musíme je častěji podlévati polévkou, aby nezčervenala. Zatím umeleme čtvrt kilogramu odžilkovaného telecího masa, k němu přidáme 7 dkg morku, jednu ostrouhanou, ve vodě močenou žemličku, 3 míchaná vejce, něco citronové kůry, květu a soli. Vše dobře rozmícháme a děláme z toho malé knedlíčky. Měká kuřata vyndáme, do šťávy z nich přilejeme potřebné množství polévky, zapražíme bledou máslovou jiškou a necháme povařiti. Knedlíčky uvaříme pak ve slané vařící vodě. Kuřátka rozkrájíme na úhledné kousky, na mísu rozložíme, knedlíčky narovnáme kolem a omáčkou polijeme.
Tatáž s hříbky.
Kuřata udusíme na másle, jako předešle. Čerstvé hříbky rozkrájíme na malé kousky a na másle se zelenou petržilkou udusíme. Pak poprášíme je moukou, již necháme spejchnouti, přilijeme polovinu polévky a polovinu sladké smetany, okořeníme květem a dle potřeby osolíme. Pak vlijeme omáčku na kuřata, necháme chvilku povařiti a neseme na stůl.
Se žampiony.
Na másle udusíme žampiony, které jsme dříve očistili a na lístky nakrájeli. K nim přidáme kuřata dobře očistěná a na porce rozkrájená a dusíme je do měka. Když šťáva již vysmahla, zaprášíme trochu moukou, necháme chvilku zčervenat, zalijeme hovězí polévkou a necháme ještě málo povařiti.
Se šparglem.
Svazeček šparglu oškrábeme, hlavičky asi na dva centimetry odřízneme a zvlášť ve slané vodě uvaříme. Ostatní část šparglu rozkrájíme až ke tvrdým koncům a dáme to se dvěma rozkrájenými kuřaty na kus másla dusití. Když jsou kuřata měká, uděláme bledou máslovou jišku, zalijeme ji hovězí polévkou a když se to povařilo, nalijeme to na udušená kuřata a necháme s nimi povařiti. Pak nalijeme vše na mísu a povrchu ozdobíme vařenými šparglovými hlavičkami.
S mayonésou.
Očistěná kuřata uvaříme ve slané vodě, do níž jsme trochu octa přidali. Pak je na úhledné kousky rozkrájíme a v polévce, v níž se vařila, necháme nějaký čas ležeti. — Když je dáváme na stůl, polijeme je mayonésou, mísu, ozdobíme na tvrdo vařenými a rozkrájenými vejci, hlávkovým salátem, sardelovými řízky a kapary.
Poznámka Bejvávalo.cz:
Nevíte co je to „špargl“, zmiňovaný v předposledním receptu? Jde o chřest, takže recept je na kuře s chřestem.
témata článku:
Diskuze k článku „Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček“