Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Jak uskladnit jablka, aby vám vydržela celou zimu a k tomu se z nich navíc stala zajímavá dobrota? Zkuste to podle receptu našich prababiček na uchování jablek z roku 1901.
Následující text pochází z roku 1901

Praktické uchování jablek.

Vybraná jablka se co nejlépe lněným klocem očistí, vloží do čistého soudku a naleje se na né tak vysoko solného roztoku, až jsou úplné pohroužena.

Soudek se zabední a až do prvních mrazů v lednici a později v chladné prostoře postaví.

K pořízení solného roztoku vezmeme 25 litrů vody a vodovou sklenici soli, přivedeme pak roztok do varu a necháme pak, dříve než jej na jablka nalejeme, vychladnouti.

Aby jablka nabyla během času navinuté chuti, odporučuje jistý odborník přidati na 12 litrů solného roztoku kg žitné nebo pšeničné mouky.

V některých domácnostech dává se místo mouky trochu cukru nebo medu a dle záliby v různých příchutích dá se ještě k tomu trochu anýzu, estragonu, fenyklu, paprikových lusků, listí višňového nebo vinného, kopru nebo kmínu.

Takto uchovaná jablka vydrží skoro celý rok, stávají se během času skoro průhlednými a chutnají příjemně navinule.

Na tento způsob uchovávání jablek zvláště upozorňujeme ct. hospodyňky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.