Praktické uchování jablek.
Vybraná jablka se co nejlépe lněným klocem očistí, vloží do čistého soudku a naleje se na né tak vysoko solného roztoku, až jsou úplné pohroužena.
Soudek se zabední a až do prvních mrazů v lednici a později v chladné prostoře postaví.
K pořízení solného roztoku vezmeme 25 litrů vody a vodovou sklenici soli, přivedeme pak roztok do varu a necháme pak, dříve než jej na jablka nalejeme, vychladnouti.
Aby jablka nabyla během času navinuté chuti, odporučuje jistý odborník přidati na 12 litrů solného roztoku kg žitné nebo pšeničné mouky.
V některých domácnostech dává se místo mouky trochu cukru nebo medu a dle záliby v různých příchutích dá se ještě k tomu trochu anýzu, estragonu, fenyklu, paprikových lusků, listí višňového nebo vinného, kopru nebo kmínu.
Takto uchovaná jablka vydrží skoro celý rok, stávají se během času skoro průhlednými a chutnají příjemně navinule.
Na tento způsob uchovávání jablek zvláště upozorňujeme ct. hospodyňky.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu“