Historický recept na pravé moravské dvojité koláče

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Anuše Kejřová.
Dali byste si výborné domácí moravské koláčky, jaké kdysi pekly naše prababičky? Můžete si je zkusit sami upéct podle podrobného receptu z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Moravské dvojité koláče.

Odvážíme as 50—55 dkg krupičkové mouky a necháme ji na kraji plotny zahřátí. Připravíme si kvásek ze čtvrt 1 vlahého mléka, 4 dkg čerstvého droždí, jedné kostky cukru, které dáme na kamna vykynouti.

Na míse třeme 10 dkg margarinu Smetolu, 5 dkg práškového cukru, 2 žloutky, špetku tlučené vanilky, lžičku soli a lžičku strouhané citronové neb pomerančové kůry čtvrt hodiny.

Do utřeného vlijeme ten vykynutý kvásek, přidáme tu ohřátou mouku, prosátou přes síto a zaděláme to v těsto nepříliš tuhé; dokonale je vypracujeme a dáme je s mísou na kamna vykynouti, ale postavme je tak, aby se tam spařiti nemohlo.

Upravíme si následující tvarohovou nádivku:
Vezmeme čtvrt kg čerstvého tvarohu, přidáme k němu, je-li tuhý, trochu sladké smetany, 1 žloutek, 1 strouhanou hořkou mandli, trochu strouhané citronové neb pomerančové kůry, půl druhé lžíce tlučeného cukru, lžičku cukru vanilkového a utřeme vše v hladkou, jemnou nádivku.

Z vykynutého těsta nařežeme kousky as jako vajíčko velké, zpracujeme je v rukách v menší bochánečky, dáme je na pomoučené prkno, okraje jich vytlačíme prsty a doprostřed jich dáme lžičku té upravené tvarohové nádivky.

Zkulatíme je opět v ruce v menší bochánky, poházíme je lehce moukou a dáme je na prkno, přikryté čistou utěrkou na kamna dokynouti.

Vykynuté as za půl hodiny předáme na pomaštěný plech, potřeme ho rozehřátým margarinem Smetolem — tvořítkem na koláče ve středu bochánky vytlačíme na koláčky, okraje jich potřeme žloutkem a prostředek naplníme dobrými povidly, do kterých přidaly jsme trošku tlučeného hřebíčku, tlučené skořice, tlučeného cukru, trochu strouhané citronové kůry, a trochu rumu nebo dobrého hustého punše. Povidla nesmí býti příliš sladká.

Povidla na koláčcích nožem pěkně urovnáme a posypeme je máslovou drobenkou, kterou upravíme si asi ze dvou dkg margarinu Smetol, 2 dkg mouky a 2 dkg tlučeného cukru, což vše dobře prohněteme a spojíme.

Koláče pečeme v dobře prohřáté troubě as 20 - 30 minut, podle jejich velikosti, a to pěkně do růžova. Upečené za tepla posypeme vanilkovým cukrem.

Předpis tento vydá asi 35 až 45 koláčků, které jsou výborné.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Anuše Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na pravé moravské dvojité koláče“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.