Moravské dvojité koláče.
Odvážíme as 50—55 dkg krupičkové mouky a necháme ji na kraji plotny zahřátí. Připravíme si kvásek ze čtvrt 1 vlahého mléka, 4 dkg čerstvého droždí, jedné kostky cukru, které dáme na kamna vykynouti.
Na míse třeme 10 dkg margarinu Smetolu, 5 dkg práškového cukru, 2 žloutky, špetku tlučené vanilky, lžičku soli a lžičku strouhané citronové neb pomerančové kůry čtvrt hodiny.
Do utřeného vlijeme ten vykynutý kvásek, přidáme tu ohřátou mouku, prosátou přes síto a zaděláme to v těsto nepříliš tuhé; dokonale je vypracujeme a dáme je s mísou na kamna vykynouti, ale postavme je tak, aby se tam spařiti nemohlo.
Upravíme si následující tvarohovou nádivku:
Vezmeme čtvrt kg čerstvého tvarohu, přidáme k němu, je-li tuhý, trochu sladké smetany, 1 žloutek, 1 strouhanou hořkou mandli, trochu strouhané citronové neb pomerančové kůry, půl druhé lžíce tlučeného cukru, lžičku cukru vanilkového a utřeme vše v hladkou, jemnou nádivku.
Z vykynutého těsta nařežeme kousky as jako vajíčko velké, zpracujeme je v rukách v menší bochánečky, dáme je na pomoučené prkno, okraje jich vytlačíme prsty a doprostřed jich dáme lžičku té upravené tvarohové nádivky.
Zkulatíme je opět v ruce v menší bochánky, poházíme je lehce moukou a dáme je na prkno, přikryté čistou utěrkou na kamna dokynouti.
Vykynuté as za půl hodiny předáme na pomaštěný plech, potřeme ho rozehřátým margarinem Smetolem — tvořítkem na koláče ve středu bochánky vytlačíme na koláčky, okraje jich potřeme žloutkem a prostředek naplníme dobrými povidly, do kterých přidaly jsme trošku tlučeného hřebíčku, tlučené skořice, tlučeného cukru, trochu strouhané citronové kůry, a trochu rumu nebo dobrého hustého punše. Povidla nesmí býti příliš sladká.
Povidla na koláčcích nožem pěkně urovnáme a posypeme je máslovou drobenkou, kterou upravíme si asi ze dvou dkg margarinu Smetol, 2 dkg mouky a 2 dkg tlučeného cukru, což vše dobře prohněteme a spojíme.
Koláče pečeme v dobře prohřáté troubě as 20 - 30 minut, podle jejich velikosti, a to pěkně do růžova. Upečené za tepla posypeme vanilkovým cukrem.
Předpis tento vydá asi 35 až 45 koláčků, které jsou výborné.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický recept na pravé moravské dvojité koláče“