Historický recept na pravé moravské dvojité koláče

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Anuše Kejřová.
Dali byste si výborné domácí moravské koláčky, jaké kdysi pekly naše prababičky? Můžete si je zkusit sami upéct podle podrobného receptu z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Moravské dvojité koláče.

Odvážíme as 50—55 dkg krupičkové mouky a necháme ji na kraji plotny zahřátí. Připravíme si kvásek ze čtvrt 1 vlahého mléka, 4 dkg čerstvého droždí, jedné kostky cukru, které dáme na kamna vykynouti.

Na míse třeme 10 dkg margarinu Smetolu, 5 dkg práškového cukru, 2 žloutky, špetku tlučené vanilky, lžičku soli a lžičku strouhané citronové neb pomerančové kůry čtvrt hodiny.

Do utřeného vlijeme ten vykynutý kvásek, přidáme tu ohřátou mouku, prosátou přes síto a zaděláme to v těsto nepříliš tuhé; dokonale je vypracujeme a dáme je s mísou na kamna vykynouti, ale postavme je tak, aby se tam spařiti nemohlo.

Upravíme si následující tvarohovou nádivku:
Vezmeme čtvrt kg čerstvého tvarohu, přidáme k němu, je-li tuhý, trochu sladké smetany, 1 žloutek, 1 strouhanou hořkou mandli, trochu strouhané citronové neb pomerančové kůry, půl druhé lžíce tlučeného cukru, lžičku cukru vanilkového a utřeme vše v hladkou, jemnou nádivku.

Z vykynutého těsta nařežeme kousky as jako vajíčko velké, zpracujeme je v rukách v menší bochánečky, dáme je na pomoučené prkno, okraje jich vytlačíme prsty a doprostřed jich dáme lžičku té upravené tvarohové nádivky.

Zkulatíme je opět v ruce v menší bochánky, poházíme je lehce moukou a dáme je na prkno, přikryté čistou utěrkou na kamna dokynouti.

Vykynuté as za půl hodiny předáme na pomaštěný plech, potřeme ho rozehřátým margarinem Smetolem — tvořítkem na koláče ve středu bochánky vytlačíme na koláčky, okraje jich potřeme žloutkem a prostředek naplníme dobrými povidly, do kterých přidaly jsme trošku tlučeného hřebíčku, tlučené skořice, tlučeného cukru, trochu strouhané citronové kůry, a trochu rumu nebo dobrého hustého punše. Povidla nesmí býti příliš sladká.

Povidla na koláčcích nožem pěkně urovnáme a posypeme je máslovou drobenkou, kterou upravíme si asi ze dvou dkg margarinu Smetol, 2 dkg mouky a 2 dkg tlučeného cukru, což vše dobře prohněteme a spojíme.

Koláče pečeme v dobře prohřáté troubě as 20 - 30 minut, podle jejich velikosti, a to pěkně do růžova. Upečené za tepla posypeme vanilkovým cukrem.

Předpis tento vydá asi 35 až 45 koláčků, které jsou výborné.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Anuše Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na pravé moravské dvojité koláče“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.