Správná teplota vína.
Není tak snadno, jak by si kdo myslil, udati správnou temperaturu vína.
Nelze se říditi v tom ohledu dobrozdáním pijáků vína, kteří dle své individuality různě posuzují. Ovšem dobří znalci vína a lékaři stanovili poměrnou míru správného stupně tepla vína, kterouž může se obyčejný piják klidně řídit.
Dle toho má červené vlno míti teplotu 12 až 14° R. a budiž zde výslovně podotčeno, že tuto teplotu vyžadují i červená vína rýnská, která nemají nikdy býti podávána studená.
Lehké víno bílé nesmí býti podáváno tak chladné, jako těžké víno rýnské a šumivé víno může býti ještě studenější, než víno rýnské. Bílé víno snese temperature 8° a pro víno šumivé stačí 6°.
Směrodatnou při výmeře temperatury jest dokázaná skutečnost, že nervy chul vzbuzující při příliš velké chladnosti vína otupuji a nelze pak mluviti o nějakém požitku příliš chladného vína.
Lehké víno má státi v ledu asi hodinu, víno rýnské dvě a víno šumivé 3—4 hodiny. Naproti tomu musí těžká desertní vína býti chována několik hodin v prohřátě místnosti, než nabudou přiměřeně teploty.
Poznámka redakce Bejvávalo:
Teplota 0° R je bod mrznutí vody, teplota 80° R odpovídá teplotě varu vody. Stupně Réaumura lze na stupně Celsia snadno přepočítat, stačí je jen vynásobit číslem 1,25.
témata článku:
Diskuze k článku „Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť“