Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě budou hodit rady dávných milovníků vína ohledně jeho správné teploty při konzumaci. Vše potřebné o teplotě vína se dozvíte v článku z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Správná teplota vína.

Není tak snadno, jak by si kdo myslil, udati správnou temperaturu vína.

Nelze se říditi v tom ohledu dobrozdáním pijáků vína, kteří dle své individuality různě posuzují. Ovšem dobří znalci vína a lékaři stanovili poměrnou míru správného stupně tepla vína, kterouž může se obyčejný piják klidně řídit.

Dle toho má červené vlno míti teplotu 12 až 14° R. a budiž zde výslovně podotčeno, že tuto teplotu vyžadují i červená vína rýnská, která nemají nikdy býti podávána studená.

Lehké víno bílé nesmí býti podáváno tak chladné, jako těžké víno rýnské a šumivé víno může býti ještě studenější, než víno rýnské. Bílé víno snese temperature 8° a pro víno šumivé stačí 6°.

Směrodatnou při výmeře temperatury jest dokázaná skutečnost, že nervy chul vzbuzující při příliš velké chladnosti vína otupuji a nelze pak mluviti o nějakém požitku příliš chladného vína.

Lehké víno má státi v ledu asi hodinu, víno rýnské dvě a víno šumivé 3—4 hodiny. Naproti tomu musí těžká desertní vína býti chována několik hodin v prohřátě místnosti, než nabudou přiměřeně teploty.


Poznámka redakce Bejvávalo:
Teplota 0° R je bod mrznutí vody, teplota 80° R odpovídá teplotě varu vody. Stupně Réaumura lze na stupně Celsia snadno přepočítat, stačí je jen vynásobit číslem 1,25.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. srpna 2021


Diskuze k článku „Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.