Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě budou hodit rady dávných milovníků vína ohledně jeho správné teploty při konzumaci. Vše potřebné o teplotě vína se dozvíte v článku z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Správná teplota vína.

Není tak snadno, jak by si kdo myslil, udati správnou temperaturu vína.

Nelze se říditi v tom ohledu dobrozdáním pijáků vína, kteří dle své individuality různě posuzují. Ovšem dobří znalci vína a lékaři stanovili poměrnou míru správného stupně tepla vína, kterouž může se obyčejný piják klidně řídit.

Dle toho má červené vlno míti teplotu 12 až 14° R. a budiž zde výslovně podotčeno, že tuto teplotu vyžadují i červená vína rýnská, která nemají nikdy býti podávána studená.

Lehké víno bílé nesmí býti podáváno tak chladné, jako těžké víno rýnské a šumivé víno může býti ještě studenější, než víno rýnské. Bílé víno snese temperature 8° a pro víno šumivé stačí 6°.

Směrodatnou při výmeře temperatury jest dokázaná skutečnost, že nervy chul vzbuzující při příliš velké chladnosti vína otupuji a nelze pak mluviti o nějakém požitku příliš chladného vína.

Lehké víno má státi v ledu asi hodinu, víno rýnské dvě a víno šumivé 3—4 hodiny. Naproti tomu musí těžká desertní vína býti chována několik hodin v prohřátě místnosti, než nabudou přiměřeně teploty.


Poznámka redakce Bejvávalo:
Teplota 0° R je bod mrznutí vody, teplota 80° R odpovídá teplotě varu vody. Stupně Réaumura lze na stupně Celsia snadno přepočítat, stačí je jen vynásobit číslem 1,25.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. srpna 2021


Diskuze k článku „Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.