Drahota masa úplně rozřešena(?)
No tož — a juž je to zde — hostinští se obejdou bez řezníka, bez masa a přec podají hostům pečeni.
Jak to? No v posledním čísle „Hostinských Listů“ čteme:
„Úspěšný vynález! Drahota masa úplně rozřešena. Pro pp. hostinské, hoteliery, stravovatelství a pod. znamená tento vynález veliké výhody. Bez masa zhotoviti pečeni! Kdo a kdy bylo slyšeti něco podobného, a jest to skutečnost, aniž by tato potravina byla nějaký chemický výrobek.
Vynález patří českému dělníku, jest to suchá směs, která vařením se připraví, k čemuž přidáme všech přísad, jako do sekaného masa, načež hmotu pečeme. Pečeně není pak co do chuti masité ani k rozpoznání.
Ušetříte ⅔ ročního vydání za masa, ze ¼ kg. zhotovíte 2 kg. pečeně, a za ¼kg směsi vydáte 40 hal., výživnost je trojnásobná nežli maso! Učiňte zkoušku, stojí Vás sáček 20 hal. (50 gr.) Vynálezce bydlí: Č. Novák, Nusle 187.“
Ta trojnásobná výživnost — toť zrovna báječné! Někteří mlsouni již na tom chutnali a praví, že si z přípravku udělali karbonátky, které prý jim chutnaly tak, jak chutná voda není-li piva, při tom si poleží v žaludku jak náleží dlouho.
Je prý náhradou za maso, jak brambory za koroptve.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913“