Zmrzlé potraviny
V době neočekávaně silných mrazů, může se státi, že nám zásoby ve spíži ovoce, bramborů a zeleniny namrznou. Takové namrzlé potraviny napravíme a k používání znovu upravíme tímto způsobem:
Ovoce zmrzlé, jablka atd., dáme do větší nádoby do studené vody, do chladnější místnosti (kde však nemrzne a je teploty aspoň kolem 5—8 stupňů) a dáme je pozvolna, v té vodě rozmrznouti; rozmrzlé vyjmeme, suchou, čistou utěrkou dokonale osušíme a znovu uložíme na místo, kde již zmrznou ti nemohou.
Zmrzlé hrušky buď rozmrazíme tímže způsobem, nebo je rozstrouháme na hrubším struhadle a uvaříme z nich (bez přidání cukru) povidla. Upotřebíme je k náplni koláčů, vdolečků, lívanečků, buchet atd.). Náplň ta jest velmi dobrá.
Zmrzlé brambory upravíme k požívání takto: Nalijeme na ně studenou vodu a necháme opět v chladnější místnosti as hodinu rozmraziti. Vodu z nich slijeme, omyjeme a dáme do studené vody v hrnci na plotnu; jakmile voda jest horká, tedy z nich vodu slijeme, jinou horkou vodou je zalijeme a vaříme do měkka. Brambory takto uvařené nejsou sladké a jsou chutné.
Zeleninu rozmrazíme opět zvolna ve studené vodě a rychle jí spotřebujeme.
Zmrzlá vejce rozmrazujeme zvolna ve studené vodě a rozmrzlé hledíme co nejdříve spotřebovati.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky“