Jak se kdysi v Egyptě stavěly pyramidy a co měla vláda faraonů společného s křesťanstvím?

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1932, autor kgsk
Tajemný Egypt a jeho majestátní pyramidy fascinují lidstvo už po tisíce let. Zajímá vás, jak se v této zemi žilo v časech velkých faraonů, jak byly tyto jedinečné symboly Egypta stavěny a v čem tehdy život běžných Egypťanů připomínal pozdější doby křesťanství? To vše vám prozradí článek z roku 1932.
Následující text pochází z roku 1932

Počátky státu v starém Egyptě.

R. Mocháček v knize Společenský vývoj píše: »Zhruba podobný křesťanskému středověku byl vývoj starého Egypta. Již v době předhistorické existovaly v Egyptě dvě velké říše, z nichž jedna zabírala severní nilskou nížinu, druhá jih.

Obě říše, pravděpodobně kmenové svazy, mezi sebou dlouho válčily, až přece r. 2700 př. Kr. zvítězil Menes, král jižní říše, a spojil celý Egypt v jeden stát ústředně spravovaný. Aby sjednocení bylo lépe pojištěno, přijal král Menes vedle totemu své rodiny, sokola, též totem čtyř čelných poražených královských rodin, což nasvědčuje tomu, že v té době existovalo v Egyptě ještě rodové zřízení.

Na místo vyhlazených a vypuzených královských a knížecích rodin přišli královští místodržící a jiní úředníci, z nichžto se později (jako ve středověku) vyvinovala feudální aristokracie.

V době pyramid, t. j. ve vlastním barbarském věku, byl feudální stát teprve ve svých počátcích, šlechta měla ráz úřednický, obyvatelstvo bylo přímo poddáno králi a jeho dávky, a roboty byly povinností státní.

Robotou obyvatelstva stavěny též pyramidy, o nichž pracovaly po mnoho let desetitisíce lidí. O tom vypráví Herodot podle sdělení, jehož se mu dostalo od egyptských kněží. Zmiňuje se o staroegyptském králi Cheopsovi, tvůrci největší pyramidy (žil po r. 2700 př. Kr.), praví, že nejprve zavřel všechny kostely a potom nařídil, aby všichni Eypťané mu robotovali.

Jedny prý ustanovil, aby dopravili kámen z arabských lomů k Nilu, jiní pak jej musili dopravovati přes řeku do Libyckého pohoří. Jen úprava cesty po níž byly balvany dopravovány, trvala deset let. Stavba sama vyžádala si dvaceti let.

Celkem pracovalo o této pyramidě — podle Herodota — sto tisíc lidí. Není to nikterak přemrštěno, uvážíme-li obrovitost stavby, zabírající plochu třinácti akrů a zbudované z 2.500.000 kamenných bloků, z nichž každý váží průměrem 25 centů.

Když se egyptský stát přetvořil ve feudální monarchii, octla se valná část egyptského obyvatelstva v poddanství šlechty. Kromě poddaných a robotou povinných sedláků bylo v Egyptě množství otroků. Ani v tom ani v onom nelišil se pohanský Egypt valně od křesťanského středověku«


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1932, autor kgsk


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. března 2023


Diskuze k článku „Jak se kdysi v Egyptě stavěly pyramidy a co měla vláda faraonů společného s křesťanstvím?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.