Umělý saharský med.
Med, který bývá nabízen v jižním Alžírsku, není výrobkem včel, ale vyrábějí ho Arabové uměle ze šťávy, vylisované z datlí.
Šťáva se při chemickém rozboru osvědčila jako velmi bohatá látkami cukernými. Arabové nasbírají měkké, předčasně uzrálé datle, hromadí je na vrbové proutí, jež je položeno nad prohloubené žlábky v zemi, jejichž stěny jsou vymazány hlínou.
Datle vylisují se tlakem vlastni své váhy a šťáva z nich vytlačené stéká do koryt pod proutím. Asi za týden se datle odstraňují a na slunci rozprostřené se suší.
Z nich utvoří se zvláštní hmota, která nepodléhá zkáze a je velmi sladká. Zhuštěná šťáva na syrup se pak filtruje a vaří, při čemž se stále odpěňuje.
Tímto způsobem získává se z datlové šťávy levný med oranžové barvy, příjemné ovocné vůně a výborné chuti.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?“