Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Vynálezy a pokroky - 1908, autor m.
Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta získává svou jedinečnou chuť z hořící rašeliny. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že rašelina může být pro alkohol užitečná i jinak. Tento text vám totiž prozradí tehdejší technologický postup, pomocí kterého mohla rašelina sloužit přímo jako zdroj lihu.
Následující text pochází z roku 1908

Výroba lihu z rašeliny.

Již před několika lety se podařilo vyrobiti z dřevěných pilin cukr a jeho kvašením lih. Před nedávnem došlo na rašelinu, s níž byly provedeny do budoucnosti velice slibné pokusy.

Všeobecně je známo, že se škrob přeměňuje zředěnou kyselinou sírovou v cukr a dextrin, jež možno kvasnicemi více nebo méně dokonale zkvasiti. Podobná přeměna může se též vyvolat působením kyseliny na buničinu (cellulosu), jež je hlavní součástkou jak dřevěných pilin tak i rašeliny. Přeměna jest ovšem těžší a ne tak dokonalá jako v předchozím případě.

První pokusy za účelem získání lihu z rašeliny podnikl již v r. 1870 Zetterlund, ale ačkoli jeho pokusy slibovaly úspěch, nelze až do r. 1905 žádného dalšího pokroku v tom směru zaznamenati. Teprve v tomto roce získal Reynaud roztok cukru tím, že ohříval rašelinu se zředěnou kyselinou sírovou a pak kapalinu zkvasil pomocí kvasinek, jež byly za tím účelem zvláště vypěstovány.

V těchto pokusech se pokračovalo ve větším měřítku loňského roku v Aalborgu a bylo jimi vyrobeno několik tisíc litrů lihu. Bohužel obsahuje kapalina po zkvašení jen asi 1% lihu, i je tedy otázkou, zda se bude vypláceti koncentrace tak zředěného roztoku.

Poněkud většího množství líhu v roztoku obdrželi před nedávnem Frestadius a baron Fock svými pokusy, jež konali nezávisle na předchozích pokusech. Obyčejná rašelina, obsahující 62% vody, vaří se po 15 minut se zředěnou kyselinou sírovou v uzavřeném měděném kotlu pod tlakem 3 atmosfér. Na to se hmota mírným tlakem vylisuje, filtrát se vápnem neutralisuje a vyloučená sádra se odstraní. Na to se kapalina zkvasí ve velkých nádobách zvláštními kvasnicemi a na konec se lihový produkt destilluje.

Destillát obsahuje 5½% lihu, i lze vypočísti, že možno získati ze 225 kg rašeliny 75½ l absolutního lihu. Lze očekávati, že soustavným měněním pokusných podmínek, na př. množství a koncentrace kyseliny, doby působení a tlaku, dospěje se ke způsobu, který umožní vyrobiti ještě silnější cukerný roztok a tedy vydatněji rašelinu vykořistiti.

Uvedené pokusy jsou nejen z vědeckého stanoviska velmi zajímavé, ale i, a to především, veliké důležitosti národohospodářské. Opravňují totiž k naději, že se v zemích, kde se vyskytují rozlehlá rašeliniště, jež poskytují dosud jenom nepatrný užitek, jako na př. v Irsku, v budoucnosti vyvine kvetoucí průmysl.


Původní zdroj historického článku:
Vynálezy a pokroky - 1908, autor m.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. října 2024


Diskuze k článku „Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.