Výroba čokolady na výstavě.
Mezi výstavními atrakcemi, kteréž letos poprve budou obecenstvu pražskému přístupnými učiněny, bude měrou nejvyšší zajímati továrna na výrobu čokolády již na výstavě velkým nákladem zřizuje známá firma: První česká továrna na orientálské cukrovinky a čokoládu A. Maršner na Král. Vinohradech, Plzenka.
V rozsáhlém, v maurickém slohu zbudovaném paviloně umístěny budou zcela nové, nejmodernější stroje ku výrobě čokolády, na nichž bude denně před obecenstvem pracováno tak, že umožní se každému vniknouti do tajnosti výroby čokolády, této nyní již všeobecně konsumované potravy.
Před zrakem obecenstva budou upražená a slupek zbavená zrna kakaová ve velkých melanžerech na hrubo rozemleta, pak na válcových stolicích, s žulovými válci co nejjemněji rozetřena na hmotu kakaovou, kteráž přidáním cukru mění se v hmotu čokoládovou. Hmota ta důmyslným přístrojem se vyhněte, aby zbavena byla pórů, vytlačí se do kovových kadlubů na stroji zvlášť k tomu konstruovaném.
Kadluby vychlazené umělým způsobem se před zrakem obecenstva vyprázdní a čerstvá čokoláda, která jest chuti i vydatnosti ničím nedostižné (neboť dlouho ležící čokoláda ztrácí na chuti, aromě i lahodnosti) se obecenstvu předloží, čímž se umožní zvlášť ctěným dámám přímo u pramene se zásobiti.
Mimo to budou nejzručnější dělnice závodu vyráběli před obecenstvem různé druhy pralinek, kremových cukrovinek atd., aby obecenstvo mohlo učiniti si jasný obraz o této veřejnosti neznámé a přec tak interesantní výrobě.
Lze se nadíti hledě ku svéráznosti této exposice, že obecenstvo nebude skrblili pozorností tomuto zajímavému objektu.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči“