Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.
Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Následující text pochází z roku 1932

Jak se vaří krupicová kaše?

To jistě všechny dobře víme, ale pro nemocné se má vařiti jinak než pro zdravé. Dlouhým vařením se totiž mléko znehodnocuje a stává se tíže stravitelným, při tom však se musí krupice zase dlouho vařiti, aby se její škrobovina stala stravitelnou.

Lze však oběma požadavkům vyhověli zcela dobře, když krupici vaříme nejprve ve vodě a teprve, když je měkká, přidáme mléko a cukr. Množství a poměr řídí se ovšem chorobou nemocného nebo u malého dítěte jeho věkem.

U děcek, jež ráda zvracejí a nepřibývají na váze, osvědčuje se někdy hustá krupicová kaše, která se podle prof. Pirqueta má vařili takto:

Do vyvážené nádoby dáme vařiti 130 gr mléka, když vře, přidáme 8 gr dětské diastasované a stereilisované krupičky a vaříme vše za stálého míchání tak dlouho, až se kaše svaří na pouhých 100 gr. tedy na polovinu, což zjistíme zase vážením. Tato kaše je ovšem mnohem vydatnější než řídká.

Slaná krupicová kaše

Ale z krupice se dá kromě obligátní sladké kaše v mléce uvařili také chutná kaše slaná, kterou lze podati i za příkrm k masu nebo zelenině. Je to kaše z pražené krupice, jež se připravuje takto:

Rozpálíme 6 dkg omastku a dáme do něho 12 dkg krupice. Smažíme ji nejméně 5 minut, musíme ovšem pilně míchati, aby stejnoměrně zežloutla. Teprve potom ji přisolíme a po trochách podléváme horkou vodou aby nabobtnala.

Vodu smíme dávati jen po lžících, jinak by se nám nadělaly žmolky. Kaši možno ještě nahoře pokropili zpěněnou cibulkou, ale může se podávali i jen tak.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. ledna 2023


Diskuze k článku „Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.