Pracovní stůl v kuchyni
V účelně zařízeně kuchyni je nejdůležitější pracovní stul. V pracovním stole nebo na dosah ruky od něho mají bytí umístěny všechny nástroje a pomůcky, kterých při vaření kuchařka potřebuje: kuchyňské nože, vidličky, nůžky na drůbež, sekáčky, prkénka pod maso, nádoba se solí, kořenka, válek, struhadlo, vývrtka, formičky na cukroví, strojky na mletí máku, masa, housek atd.
Ve stole musí bytí proto několik zásuvek různé velikosti a hloubky, aby se všechny tyto věci daly do nich snadno uložiti a účelně roztříditi. Velké zásuvky nejsou praktické, praktičtější jsou zásuvky menší, mělké, poněvadž jsou přehlednější a dají se lehčeji a rychleji vytahovati.
Z jakého materiálu má být deska stolní, o tom se náhledy různí. V kuchyních amerických je deska na pracovním stole ze zinkovaného plechu, v našich kuchyních podle mínění odborníků lépe se osvědčuje deska z přírodního tvrdého materiálu, čistého suchého javoru nebo buku, samozřejmě nenatřená, aby se na ní dalo krájeti, váleti atd.
Nedávno byl vyroben a na trh uveden pracovní stul tak sestavený, že nahrazuje tak zvanou americkou kredenc. Tento stůl obsahuje vše, čeho hospodyně potřebuje při vaření k přípravě moučníků, mas i zelenin. Tento praktický stůl obsahuje: vál. stolek nebo prkno na krájení masa, odkládací a zároveň připravovací stolek, nádobu na odpadky.
Na přední straně válu jsou dvě vytahovací desky, hodící se na položení kuchařské knihy, plechu nebo na připevnění mísy, ve které se má obsah mísit nebo třít. Pod těmito deskami jsou zásuvky na koření. Ve spodní části jsou schránky na menší formy a pekáče, sítko a hmoždíř. Ve střední schránce jsou dvě velké zásuvky na tvořítka, válek, zásobní vařečky a různé drobnosti. Pak jsou zásuvky na práškový cukr, krystalový, sůl, mák a jedna reservní.
V malých zásuvkách jsou uloženy hrozinky, oříšky a pod. Ve velké skříni uzavřené dvířky jsou větší hrnce a různé nádoby. Poněvadž je tento stůl dosti velký, uprostřed se rozdělí (pouze deska je v celku pracována a může se sejmouti). Deska je otáčecí, polovina je upravena jako vál, druhá polovina se dělí na prkno a připravovací desku plechem pobitou.
Tento stůl nahradí kredenc i kuchyňský stůl, možno jej postavili ke zdi, ale tak, aby byl přístupný se tří stran. Celé kuchyňské zařízení je pak pouze tento stůl, umývací stůl, resp. sink na umývání nádobí, dvě otvírací stolice na utěrky nebo ještě malé skříně s 2 zásuvkami (jedna na zástěry a druhá na papíry, pomocné nářadí, provázky, hřebíčky atd.).
K pracovníma stolu náleží otáčecí židle, u níž se dá měnili výška otáčením sedadla. Také tato židle má býti z takového materiálu, aby se dala snadno čistiti. Je-li židle s opěradlem, tím lépe. Každý pracovní stůl a kuchyňský zvláště, má býti tak umístěn, aby byl co nejlépe osvětlen.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?“