Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1918, autor neuveden.
Dokážete si představit život bez fungující chladničky, ve které můžete bezpečně skladovat maso? Naše prababičky takový luxus neznaly a tak občas musely zachraňovat maso, které už začínalo zapáchat. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak šetrné hospodyňky tehdy podobné problémy řešily.
Následující text pochází z roku 1918

Maso zapáchající.

Za teplého počasí se maso rychle kazí a páchne. Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii.

Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice. Do studené vody hodí se několik zrnek této soli.

Je-li maso jen slabě „chycené“, připraví se roztok světle růžový, t. j. přidá se více zrnek; je-li zápach citelnější, má míti roztok barvu červeného vína. Voda musí býti studená.

Maso vloží se do úplně vypařeného, vydrhnutého a vodou vymytého kameninového hrnce (nikoli železného neb emailovaného), nebo do skleněné láhve se širokým hrdlem, což je nejlepší a roztokem ve skleněné nádobě připraveným se zaleje tak, aby v něm zůstalo ponořeno.

Doba, po kterou maso má zůstati v roztoku, řídí se stupněm načichlosti. V celku trvá hodinu až tři, po kteréžto době se tak tím zbarví do hněda, nebo se zakalí. Neztratila-li se načichlost, nutno proceduru opakovati.

Maso, v němž rozklad silněji pokročil, nutno z požívání vyloučiti.

Poznámka Bejvávalo.cz:
Je to rada z roku 1918 a proto jen stěží odpovádá dnešním běžným hygienickým standardům. Článek je zveřejněn pouze jako historická zajímavost, rozhodně to není návod na zacházení masem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. září 2024


Diskuze k článku „Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.