Některá pravidla o zažívání.
a) Nepožívej pokrmů hltavě.
Kdo hltavě jí, ten pokrmu náležitě nerozžvýká; nesežvýkaný pokrm nepromísí se pak v ústech slinami, v žaludku pak nestačí šťáva k rozpuštění, žvanec se schoulí a nikdy zcela se nestráví.
b) Nejez nikdy, je-li mysl tvá pobouřená.
Zlosť, závist, náhlý zármutek neb radost jsou zažívání na závadu.
c) Zachovávej náležitý pořádek v hodinách k jídlu.
Přiměřená lhůta od jednoho jídla k druhému působí, že člověk, jak se říká, vyhladne a žaludku oddechu se popřeje. Toto platí zvláště o lidech dospělých; děti ovšem jedí často a předce vše dobře stráví.
d) Hled tělo své přiměřeně pohybovati.
Nedostatečné tělesné pohybování ve zdravém vzduchu překáží velmi dobrému zažívání; dělník na čerstvém povětří, pracující jí více a lépe tráví, než ten, kdo od rána do večera v uzavřené světnici pracuje.
e) Nejez nikdy, nemáš-li chuti k jídlu.
Mnozí lidé, zvláště při návštěvách, mají šeredný ten zvyk, že ustavičně k jídlu nutí; a dá-li se někdo bez chuti k jídlu předce donutiti a více jí než jisti měl, tu dosti často za neopatrnost tuto pykati musí.
Hlavní pravidlo však jest toto: Máš-li hlad, požij pokrmů tobě přiměřených; máš li žízeň, pij, co tvé zdraví vyžaduje!
Střídmost v jídle a pití nejlepším je kuchařem.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak zdravě jíst? Dodnes platné moudré rady našich prababiček“