Vliv potravy na povahu.
Někteří tvrdí, že každá potrava účinkuje na povahu člověka.
Muž, který by delší dobu nejedl jiného než hovězího masa, stal by se velice energickým, srdnatým, ba i odvážlivým. Kdyby při jednostejné stravě té setrval, stal by se posléze prudkým, zlobivým, divokým.
Stálé požívání vepřového masa způsobilo by zádumčivost, skopového hloupost, telecího schoulostivělost. Dobré, nefalšované mléko kravské účinkuje vůbec na tělo i ducha výborně.
Ostrý sýr účinkuje prý blahodárně na příliš živou činnost mozkovou.
Ovoce všeho druhu jest potravinou velice zdravou a povzbuzuje duševní schopnosti asi tou měrou, jako mírné požívání lihovin.
Mimo to dokázal již před léty Dr. Bambio, professor ve Florencii, že požívání většího množství mrkve značně seslabuje popudlivost a dráždivost nervovou, hrách že rozveseluje a kapusta prý mírní choroby plícní.
témata článku:
Diskuze k článku „Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu“