Kukuřice jako potrava.
U nás používáme kukuřice jen ku krmení zvířat, kdežto v jiných zemích slouží kukuřice jako denní potrava lidí.
Známo, že chudší Italové živí se skoro výhradně polentou, t. j. kaší kukuřičnou a jde jim tak k duhu, že vykonávají nejtěžší práce. Nechceme raditi k takovému upotřebení kukuřice, mámeť dost jiných pokrmů, ale na jedno upozorniti musíme; jest to požívání kukuřice nezralé.
Dle výroku úřadníků a jiných lidí žijících v Rusku, o nichž nelze pochybovati, že mají vybroušenou chuť jest nezralá kukuřice nejen velice výživným a zdravým pokrmem, ale jest i velice chutná. V Rusku spotřebuje se kukuřice tímto způsobem ohromné množství a přichází pravidelně i v nejlepších rodinách po polévce na stůl.
Kukuřice nezralá, když zrna jsou plna mléka, v celých palicích zbavených listnatých obalů se uvaří, máslem potře a pojídá, totiž okusují se jen zrna. U nás kukuřice zřídka dozrává, za to by se měla kukuřice všeobecně pěstovati k vůli palícím, jež by se požívaly nezralé vylíčeným způsobem.
K tomu cíli neměla by se vysazovali najednou, nýbrž vždy po několika dnech. Kukuřice rostla by i na polích jako rostlina utroušená ku přikl. v řepě neb bramborách a stonky s listy daly by se krom toho velice dobře upotřebili co krmivo pro dobytek, neboť jest v té době, kdy palice jsou schopné k požívání, stonek s listy v plné šťávě.
témata článku:
Diskuze k článku „Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc“