Milujete bramborové krokety? Vyzkoušejte recept na krokety z roku 1880

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hana Dumková.
Pokládáte smažené bramborové krokety za novinku, na které si lidé pochutnávají maximálně několik desetiletí? Recepty na bramborové krokety neboli chrupavky z roku 1880 vás přesvědčí o opaku! Ochutnejte sami, jak tehdejší smažené krokety chutnaly.
Následující text pochází z roku 1880

Kroketky.

Šest velkých vařených zemáků se protlačí sítkem. Čtvrt libry másla se utře a sítkem protlačené zemáky se k němu přidají, roztlukou se do toho 4 celá vejce a přičiní dvě bílé rozstrouhané housky, trochu květu, pepře, rozstrouhané cibule; vše se dobře promíchá.

Pak se dělají kroketky na spůsob šištiček, omočí se ve vejci, obalí v housce, usmaží se a horké dají na stůl.

Zemákové chrupavky (kroketky).

Máslo se utře, smíchá se se strouhanými zemáky, osolí, opepří, rozmíchá a přistaví se k ohni, udělají se podlouhlé kroketky, usmaží se na másle a obloží se koláčky ze smažené housky.

Zemákové kroketky.

Osm uvařených velkých zemáků se sloupá a protlačí sítem. Půl žejdlíku smetany se promíchá se lžicí mouky, 6 žloutky a solí, k ohni postaví, ustavičně se míchá, a přidá k zemákům.

Když to bylo vystydlo, udělají se z těsta as na prst dlouhé šlejšky, ve vejci namočí, rozstrouhanou houskou posypou a před upotřebením rozloží na síto. Upekou se na másle do žluta a posypou se usmaženou petruželí.


Původní zdroj historického článku:
Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hana Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. listopadu 2019


Diskuze k článku „Milujete bramborové krokety? Vyzkoušejte recept na krokety z roku 1880“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.