Mlsání našich prababiček: recept na vanilkovo-pistáciový krémový dort

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Máte chuť osladit si víkend něčím sladkým? Máme tu pro vás recept z roku 1905, podle kterého si můžete upéct výborný krémový dort ochucený vanilkou a pistáciemi.
Následující text pochází z roku 1905

Vanilkový krémový dort.

250 g práškovitého cukru a 12 žloutků ušleháme pěnu, k níž ponenáhlu přidáváme 100 g jemně usekaných, loupaných sladkých mandlí, 75 g mouky, sníh ze 6 bílků a 25 g rozpuštěného másla.

Pečeme pak ve formě máslem vymaštěné a moukou vysypané. Když dort vychladl, rozřízne se v prostředku a vyplní se pistaciovým vanilkovým krémem.

Tento krém se připraví takto: 60 g zelených pistacií se jemně roztluče za přísady 2 lžic vodičky z pomorančových květů a přimísíme 60 g cukrového prášku, 40 g másla a 60 g smetany ku šlehání. Po vyplnění přetřeme dort kol do dola tímto krémem taktéž, do něhož se přidají zelené rozsekané pistacie.

Mezi tím připravíme následující směs: Svaříme 100 g cukru s 2 desítinami vody a luskem vanilky, jejž opět vyjmeme v kouli. Dvě třetiny tohoto cukru, jakož i 50 g cukrového nálevu smísíme se sněhem z 5 vajec a konečně se 125 g smetany ku šlehání.

Zbývající třetinu v kouli svařeného cukru obarvíme pistaciemi na zeleno a přimísíme jej ku sněhu ze 3 bílků ušlehaného.

Pak onu směs upravíme na dort v podobě koule a ponecháme malý kousek stranou, jejž dáme do kornoutu z tvrdého papíru, jehož špičku ustřihneme. Tímto kornoutem postříkáme spodní okraj dortu značkami podoby ležatého S.

Zelenou směsí pak okrášlíme pomocí lžíce vršek kola na dortu a do prostřed z této hmoty uděláme zelenou květinu, místo ní i skutečnou květinu můžeme použiti.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. listopadu 2019


Diskuze k článku „Mlsání našich prababiček: recept na vanilkovo-pistáciový krémový dort“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.