Vanilkový krémový dort.
250 g práškovitého cukru a 12 žloutků ušleháme pěnu, k níž ponenáhlu přidáváme 100 g jemně usekaných, loupaných sladkých mandlí, 75 g mouky, sníh ze 6 bílků a 25 g rozpuštěného másla.
Pečeme pak ve formě máslem vymaštěné a moukou vysypané. Když dort vychladl, rozřízne se v prostředku a vyplní se pistaciovým vanilkovým krémem.
Tento krém se připraví takto: 60 g zelených pistacií se jemně roztluče za přísady 2 lžic vodičky z pomorančových květů a přimísíme 60 g cukrového prášku, 40 g másla a 60 g smetany ku šlehání. Po vyplnění přetřeme dort kol do dola tímto krémem taktéž, do něhož se přidají zelené rozsekané pistacie.
Mezi tím připravíme následující směs: Svaříme 100 g cukru s 2 desítinami vody a luskem vanilky, jejž opět vyjmeme v kouli. Dvě třetiny tohoto cukru, jakož i 50 g cukrového nálevu smísíme se sněhem z 5 vajec a konečně se 125 g smetany ku šlehání.
Zbývající třetinu v kouli svařeného cukru obarvíme pistaciemi na zeleno a přimísíme jej ku sněhu ze 3 bílků ušlehaného.
Pak onu směs upravíme na dort v podobě koule a ponecháme malý kousek stranou, jejž dáme do kornoutu z tvrdého papíru, jehož špičku ustřihneme. Tímto kornoutem postříkáme spodní okraj dortu značkami podoby ležatého S.
Zelenou směsí pak okrášlíme pomocí lžíce vršek kola na dortu a do prostřed z této hmoty uděláme zelenou květinu, místo ní i skutečnou květinu můžeme použiti.
témata článku:
Diskuze k článku „Mlsání našich prababiček: recept na vanilkovo-pistáciový krémový dort“