Čínské lahůdky.
O výborných krmích a vzácných požitcích, jaké připravuje čínská kuchyně, vypravuje pěknou událost jistý francouzský list.
M. de Montigny, který byl nějaký čas vyslancem francouzským v nebeské říši, pozván byl Jednoho dne jistým vlivuplným mandarínem k hostině. Hostitel nemohl si odepříti, aby hostu svému nepředložil nejvybranější lahůdky čínské kuchyně.
Vyslanec přišel se slušným apetitem k hostině, ale nasytil se již pouhým čtením jídelního lístku. Četl na něm s hrůzou lahůdky á la:
koňské ledvinky, netopýři s parmasánem a česnekem, do zlatova upečení pavouci á la Li-hung-Čang, bílé myšky se sněhovou nádivkou, ještěrky světle zelené v oleji a pod.
Nemusíme snad ani podotýkati, že vyslanec se nedotkl ani jedné z těchto líbezností. Mandarín mysle, že vyslanec je přílišný gourmand, omlouval se zdvořile a ujišťoval, že příští krmě jistě uchvátí vzácný žaludek vznešeného hosta.
Host se valně netěšil z tohoto laskavého upozornění; byl však mile překvapen vida, že přináší se mísa s raky. »Jsou plněné nejjemnějším masem ze psů« — dodával mu chuti mandarín.
Vyslanec však nečekal, vzal klobouk — a utekl.
témata článku:
Diskuze k článku „Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat“