Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1908, autor neuveden.
Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá stejně podivný, jako se mnohým cizincům zdají zvláštní naše tradiční jídla. Vzpomínky francouzského velvyslance v Číně vám ale přiblíží několik mimořádně bizarních jídel, které by asi pozřel jen málokterý Evropan. Více v článku z roku 1908.
Následující text pochází z roku 1908

Čínské lahůdky.

O výborných krmích a vzácných požitcích, jaké připravuje čínská kuchyně, vypravuje pěknou událost jistý francouzský list.

M. de Montigny, který byl nějaký čas vyslancem francouzským v nebeské říši, pozván byl Jednoho dne jistým vlivuplným mandarínem k hostině. Hostitel nemohl si odepříti, aby hostu svému nepředložil nejvybranější lahůdky čínské kuchyně.

Vyslanec přišel se slušným apetitem k hostině, ale nasytil se již pouhým čtením jídelního lístku. Četl na něm s hrůzou lahůdky á la:

koňské ledvinky, netopýři s parmasánem a česnekem, do zlatova upečení pavouci á la Li-hung-Čang, bílé myšky se sněhovou nádivkou, ještěrky světle zelené v oleji a pod.

Nemusíme snad ani podotýkati, že vyslanec se nedotkl ani jedné z těchto líbezností. Mandarín mysle, že vyslanec je přílišný gourmand, omlouval se zdvořile a ujišťoval, že příští krmě jistě uchvátí vzácný žaludek vznešeného hosta.

Host se valně netěšil z tohoto laskavého upozornění; byl však mile překvapen vida, že přináší se mísa s raky. »Jsou plněné nejjemnějším masem ze psů« — dodával mu chuti mandarín.

Vyslanec však nečekal, vzal klobouk — a utekl.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. června 2021


Diskuze k článku „Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.