Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1908, autor neuveden.
Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá stejně podivný, jako se mnohým cizincům zdají zvláštní naše tradiční jídla. Vzpomínky francouzského velvyslance v Číně vám ale přiblíží několik mimořádně bizarních jídel, které by asi pozřel jen málokterý Evropan. Více v článku z roku 1908.
Následující text pochází z roku 1908

Čínské lahůdky.

O výborných krmích a vzácných požitcích, jaké připravuje čínská kuchyně, vypravuje pěknou událost jistý francouzský list.

M. de Montigny, který byl nějaký čas vyslancem francouzským v nebeské říši, pozván byl Jednoho dne jistým vlivuplným mandarínem k hostině. Hostitel nemohl si odepříti, aby hostu svému nepředložil nejvybranější lahůdky čínské kuchyně.

Vyslanec přišel se slušným apetitem k hostině, ale nasytil se již pouhým čtením jídelního lístku. Četl na něm s hrůzou lahůdky á la:

koňské ledvinky, netopýři s parmasánem a česnekem, do zlatova upečení pavouci á la Li-hung-Čang, bílé myšky se sněhovou nádivkou, ještěrky světle zelené v oleji a pod.

Nemusíme snad ani podotýkati, že vyslanec se nedotkl ani jedné z těchto líbezností. Mandarín mysle, že vyslanec je přílišný gourmand, omlouval se zdvořile a ujišťoval, že příští krmě jistě uchvátí vzácný žaludek vznešeného hosta.

Host se valně netěšil z tohoto laskavého upozornění; byl však mile překvapen vida, že přináší se mísa s raky. »Jsou plněné nejjemnějším masem ze psů« — dodával mu chuti mandarín.

Vyslanec však nečekal, vzal klobouk — a utekl.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. června 2021


Diskuze k článku „Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.