Plump puding.
Jedna houska se rozkrájí a namočí do mléka.
7 dkg másla se utře, až se zpění, 7 dkg hovězího tuku se rozkrájí na kostečky. Máslo se utře s houskou a pak přidává se žloutek jeden po druhém, celkem pět, pak 7 dkg jemně tlučeného cukru, 7 dkg neloupaných, na nudličky rozkrájených mandlí, 7 dkg hrozinek, 4 dkg pomerančové kůry a vše se dobře utře.
Když je to vše dobře smícháno přidá se do toho hovězí tuk, lžička strouhané housky a sníh z 5 bliků se tam lehce vmíchá. Forma se vymaže máslem, vysype se moukou, a dá se vařiti na 1 hodinu do páry. K němu se hodí smetánka punčová nebo nějaká ovocná šťáva.
Tento puding získá, užijeme-li morku, místo loje jemnější chuti, také morkové řezy jsou velmi dobré.
Zde předpis: 125 g morku se blanšíruje, rozmačká a smíchá se 125 g sladkého tvarohu, 125 g cukru, 125 g loupaných utlučených mandli a strouhanou kůru s půl citronu; také se může přidati 125 g sultánek.
Touto smíšeninou se mažou houskové skrojky, skládají se těsně k sobě do pekáče máslem vymazaného a zalejí se půl litrem smetany s 2 žloutky rozkloktané. Když smetana vsákne, rozdrobí se na vrch kousek másla a peče se to ¾ hodiny v mírně horké troubě.
témata článku:
Diskuze k článku „Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku“