Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1924, autorka Marja.
Máte chuť na něco dobrého a sladkého? Vyzkoušejte recept na plump pudink (nebo chcete-li puding či pudding), který původně vyšel už v roce 1924. Určitě vám bude chutnat stejně, jako kdysi našim prababičkám a pradědečkům.
Následující text pochází z roku 1924

Plump puding.

Jedna houska se rozkrájí a namočí do mléka.

7 dkg másla se utře, až se zpění, 7 dkg hovězího tuku se rozkrájí na kostečky. Máslo se utře s houskou a pak přidává se žloutek jeden po druhém, celkem pět, pak 7 dkg jemně tlučeného cukru, 7 dkg neloupaných, na nudličky rozkrájených mandlí, 7 dkg hrozinek, 4 dkg pomerančové kůry a vše se dobře utře.

Když je to vše dobře smícháno přidá se do toho hovězí tuk, lžička strouhané housky a sníh z 5 bliků se tam lehce vmíchá. Forma se vymaže máslem, vysype se moukou, a dá se vařiti na 1 hodinu do páry. K němu se hodí smetánka punčová nebo nějaká ovocná šťáva.

Tento puding získá, užijeme-li morku, místo loje jemnější chuti, také morkové řezy jsou velmi dobré.

Zde předpis: 125 g morku se blanšíruje, rozmačká a smíchá se 125 g sladkého tvarohu, 125 g cukru, 125 g loupaných utlučených mandli a strouhanou kůru s půl citronu; také se může přidati 125 g sultánek.

Touto smíšeninou se mažou houskové skrojky, skládají se těsně k sobě do pekáče máslem vymazaného a zalejí se půl litrem smetany s 2 žloutky rozkloktané. Když smetana vsákne, rozdrobí se na vrch kousek másla a peče se to ¾ hodiny v mírně horké troubě.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1924, autorka Marja.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. června 2020


Diskuze k článku „Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.