Vařme kakao - hlavně dětem
Jak známo, je kakaová moučka upravena ze zrnek kakaovníka, stromu kakaového, který roste ve střední a jižní Americe.
Plody kakaovníka podobají se našim zralým okurkám a obsahují asi 40 bílých zrn, hořké chuti, které po vyloupáni se čistí a suší na slunci, čímž zhnědnou.
Kakaová hmota jak je již v obchodech, se připraví tím, že se kakaová zrna praží podobně jako káva.
Kakao, vařené ve vodě a přislazené cukrem, je výborné a požívá se místo černé kávy. Jinak se přidává mléko, nebo se vaří v pouhém mléce. Jako čokoláda se upraví, přidáme-li vonné koření, hlavně skořici a vanilku.
Kakao je velmi zdravé a výživné a doporučuje se vařiti místo kávy, zvláště dětem, neboť obsahuje hojně výživných látek jako tuk, bílkoviny, škrob, celulosu. Ani časté vaření neškodí (leda v příliš silných dávkách) a hlavně — dětem výborně chutná.
témata článku:
Diskuze k článku „Proč dávat dětem kakao a jak kakao správně připravit?“