Proč do jídelníčku zařadit nevšední druhy mouky? Osloví vás jejich výrazná chuť i zdravotní benefity!

článek je inzerce, nejde o historický text
Dnes už dávno neplatí, že jsou k dostání jen obyčejné mouky, které používaly naše babičky. Nejen v obchodech se zdravou výživou si můžete zakoupit kokosovou, mandlovou, ječnou či ovesnou mouku. Každá z nich má pro lidský organismus blahodárné účinky.

Většina hospodyněk kupuje klasickou pšeničnou mouku, která může být hrubá, polohrubá anebo hladká. To je však škoda, protože se ochuzují o chutě a možnosti, jenž nabízí i jiné druhy této suroviny.


Světla, polohrubá nebo chlebová?

Než si vyberete ideální druh mouky, měli byste se řídit její hrubostí. Na bábovky, perníky a lité koláče je jako stvořená polohrubá mouka. Hrubá je báječná na halušky i knedlíky a z krupičky uděláte skvělou kaši. Dále zohledněte fakt, zda koupíte světlou, celozrnnou či chlebovou variantu.

Pokud si nevystačíte s běžnou pšeničkou moukou, navštivte e-shop, kde se prodává zdravá výživa. Právě tam si koupíte například ječný druh, který je ideální pro přípravu chlebových placek, knedlíčků a krekrů. Mnoho lidí nedá dopustit na bílkovinami nabitou ovesnou mouku, z níž si hravě připravíte drobenku na koláč i slaná těsta.


Experimentujte!

Zdraví je to nejcennější, a proto bychom o něj měli pečovat. Při přípravě palačinek se vám osvědčí špaldová mouka a na sušenky si oblíbíte rýžovou či pohankovou variantu. Právě tyto druhy jsou vhodné pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu.

V tomto ohledu lze doporučit i jáhlovou, kukuřičnou, čirokovou a tapiokovou mouku. K nejzajímavějším moukám patří ty luštěninové, semínkové a oříškové.

Určitě vás zaujme i kokosová a mandlová mouka, z níž si uděláte nepečené korpusy, sladké krémy i ořechová mléka. I když jsou nevšední druhy mouky cenově náročnější, příjemně překvapí.

Jen nezapomeňte na to, že byste měli různé druhy mouky střídat a nevařit stále z jedné.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
3. června 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.