Černý kuba — štědrovečerní jídlo.
»Letos nebudeme mít ani na Štědrý večer kubu«, říkávali u nás na venkově lidé, když houby nerostly. A to bylo co říci!
Bylť o Štědrém večeru kuba hlavním jídlem, bez něhož nebyla slavnostní večeře celá. Aspoň na kubu bylo nutno nějaké houby sehnat. Stačily k tomu obyčejně méně cenné druhy, které usušením černají (křemenáče, špičníky) nebo starší hřiby.
Již v létě při sběru hub se pamatovalo na kubu a tylo houby se dávaly usušené zvlášť. Jak se připravuje kuba, je v každé knize kuchařské. Na Štědrý večer býval obligátním jídlem vedle buchtiček (na půl přeložených koláčků v peci pečených, nakrájených, mlékem spařených a perníkem posypaných).
V poválečné době však zatlačuje i na venkově kubu o Štědrém večeru kapr, nebo aspoň »vepřová jako ryba«, jak zní příslušný recept v kuchařských knihách. Tam, kde se jedl kuba, stávalo se však někdy, že onemocněl někdo za příznaků otravy houbami.
Že jsou houby »těžké do žaludku« a způsobili mohou poruchy v zažívání se ještě ví, že však i jedlé houby mohou býti příčinou otrav, na to se zapomíná.
A právě do kuby dávají se houby »černé«, méně cenné, v chudých domácnostech venkovských ne dost pečlivě uložené, takže snacho zvlhnou, zplesniví a zkazí se.
Není se tedy čemu diviti, že nastala požitím kuby slabší otrava, zvláště u starších lidí, kteří mají žaludek již špatný a nad to celodenním postem o Štědrém dni zesláblý. Nemá však taková štědrovečerní otrava zpravidla tragických následků. Stačí vyprázdnění žaludku nebo střev a trochu černé kávy a je po všem.
témata článku:
Diskuze k článku „Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?“