Jak se udrží kuchyň v pořádku.
Čistota a pořádek jsou v kuchyni nevyhnutelnou a hlavní věcí. Kdyby byla kuchyň sebe chudší a jednoduchá, čistá může a má býti vždy.
Upotřebí-li se nádoba a mnoho mytí nevyžaduje, má se hned opláknouti, utříti a dáti na místo. Vařeček nemusí se více vzíti nežli dvě, třeba se sebe více vařilo. Na plotnu do hrnku dá se čistá voda, vařečky se do ní ponoří a když je třeba něco zamíchat, utře se vařečka a po upotřebení opět do vody strčí. Tím se mnoho nádobí ušetří.
S nádobami musí se zacházeti opatrně, aby se zbytečně nepotloukly. Nepotřebuje-li se některá věc, hned se má odnésti na své místo.
V každé kuchyni je třeba dostatečného množství utěrek, které může dbalá kuchařka každodenně vyprati. Promnou se nejprve ve studené vodě, hodně namydlí, dají do určitého hrnku do vody, k níž se přidá buď louh neb soda a nechají se vyvařiti. Pak se properou, rozpaří, vymáchají a osuší. Jsou takto stále v zásobě a stále čisté.
A dbá-li se těchto pravidel, je kuchyň vždy čistá a dle možnosti i urovnána, zvláště pamatuje-li kuchařka na přísloví: „Co můžeš udělati dnes neodkládej na zítřek!“
témata článku:
Diskuze k článku „Rady našich prababiček: Jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu?“