Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor neuveden.
Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Následující text pochází z roku 1930

Větráčky se sněhem.

¼ l vody a 7 dkg másla necháme přijití do varu, nasypeme tam 15 dkg hladké mouky, propracujeme při varu na plotně, odstavíme a třeme do studena, potom přidáme 2 vejce a 2 žloutky a na špičku kulatého nože (asi ¼ sáčku) pečivového prášku. Plech pomažeme, děláme na něj hromádky, dáme do velmi horké trouby, když vyfoukly, žár trochu zmenšíme a necháme je vysušit.

Vystydlé rozřízneme a naplníme sněhovým krémem. Ušleháme do velmi tuha dva bílky, na plotně vaříme 8 dkg cukru se dvěmi lžícemi vody, když je na velkou perlu (když do něj smočíme lžičku a zvedneme, tvoří se niť, již můžeme odfouknouti), lijeme vařící za stálého šlehání do toho sněhu.

Nejlepší jest, když jeden šlehá a druhý cukr lije. Podotýkám, že se musí liti do sněhu vařicí. Do krému, který musí býti — je-li dobře připraven — tuhý, přidáme trochu vanilového cukru a větráčky jím naplníme a dáme ještě na chvíli do trouby oschnouti. Ale být to nemusí.

Někdo do vystydlého sněhu zašlehá trochu šlehané smetany, což jest ovšem lepší, ale je to zbytečný luxus, i samotnou šlehačkou možno větráčky plniti. Plnění jablíčkovou „čarodějnickou“ pěnou jsou rovněž velmi dobré. Výtečné jsou plněné vanilovým neb rumovým máslovým krémem.

— Na hustý sníh, jaký je třeba k náplni, je třeba čerstvých vajec. Z bílků vajec delší dobu naložených se často nedá do husta ušlehat.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. února 2023


Diskuze k článku „Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.