Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů - 1897, autor spolek Domácnosť.
Chodíte rádi do lesa sbírat houby a hlavně houby rádi jíte? V tom případě určitě vyzkoušejte některou z našich houbových omáček podle receptů z roku 1897. Čeká tu na vás několik různých houbových omáček, hříbkové omáčky, žampionová omáčka nebo dokonce lanýžová omáčka. Tak dobrou chuť.
Následující text pochází z roku 1897

Omáčky.

Mnohá kuchařka soudí, že je omáčka nepatrným předmětem vaření, a po většině se na ni vzpomínává ze všeho nejposlednější.

Avšak kuchaři čítají omáčky k nejtěžší části umění kuchařského, neboť úprava dokonalé, chutné omáčky vyžaduje cviku a umění.


Houbová omáčka I.

Rozpal kousek másla (na tuto omáčku musí být jen máslo), zapraš moukou, přidej trochu na drobno rozsekané cibulky a udělej bledou jíšku, kterou zaliješ polévkou a necháš trochu povařit.

Vezmi hrsť sušených hub, vyper a spař je ve vlažné vodě, na drobno rozsekej a dej do procezené omáčky; hodně po té omáčku povař a nes na stůl.


Houbová omáčka II.

Spař sušené houby, rozsekej a dej do polévky s jemně sekanou cibulkou a trochu kmínem vařit. S bledou máslovou jíškou scezenou polévku z hub zapraž, nech povařit, proceď ji a pak tam hoď houby, cibulku a kmín.


Houbová tmavá omáčka.

Udělej tmavou jíšku s cukrem, zalij polévkou, proceď, dej do ní uvařené a rozsekané houby sušené, citronovou kůru, dle chuti cukru a octa nebo červeného vína.


Houbová omáčka z čerstvých hříbků I.

Hříbky očištěné skrájejí se na koláčky, vyperou, vloží do hrnečku s kouskem másla, sekanou zelenou petržilkou, ostrouhanou cibulkou, podlijou se polévkou a vaří se, až změknou. Pak se v jiné polévce zapraží bledá jíška, načež se na houbičky procedí a osolí se to dle potřeby.


Houbová omáčka z čerstvých hříbků II.

Vyper a očisť celé hlavičky mladých hříbků, pak rozkrájej, dej na máslo na kuthan dusit a přiklop pokličkou; když šťáva, jež se z nich vypustila, zase do nich vsákla, přidej kousek másla, a když se rozpálilo, zapraš moukou, nech spejchnout, zalij polévkou a nech pěkně povařit.


Žampionová omáčka.

(Z pečárek.)

Žampiony (pečárky) očisť, rozkrájej na malé kostičky a na másle osmaž; do hrnku dej polévky dle potřeby, zapraž máselnou jíškou, proceď a přidej osmažené žampiony, zelenou drobné rozkrájenou petržel a nech povařit.


Lanýžová omáčka.

Lanýže se nakrájejí na úhledné lístky a dají se na máslo dusit. Podlije se pod ně několik lžic maděrského nebo červeného vína. Mezi tím se kosti zaječí rozsekají a dají na máslo s veškerou zeleninou dusit; též trochu koření, i kousky jazyka uzeného, ano i šunky.

Když je to udušeno, zalije se to polévkou, zadělá bledou jíškou a nechá chvilku povařit. Prolisuje se to pak na žíněném sítku, dušené lanýže i se šťávou se dají do toho a zacedí citronovou štavou. Nemáme-li kostí ze zajíce, dáme jiné anebo se udusí jenom zelenina.


Původní zdroj historického článku:
Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů - 1897, autor spolek Domácnosť.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. července 2020


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.