Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů - 1897, autor spolek Domácnosť.
Chodíte rádi do lesa sbírat houby a hlavně houby rádi jíte? V tom případě určitě vyzkoušejte některou z našich houbových omáček podle receptů z roku 1897. Čeká tu na vás několik různých houbových omáček, hříbkové omáčky, žampionová omáčka nebo dokonce lanýžová omáčka. Tak dobrou chuť.
Následující text pochází z roku 1897

Omáčky.

Mnohá kuchařka soudí, že je omáčka nepatrným předmětem vaření, a po většině se na ni vzpomínává ze všeho nejposlednější.

Avšak kuchaři čítají omáčky k nejtěžší části umění kuchařského, neboť úprava dokonalé, chutné omáčky vyžaduje cviku a umění.


Houbová omáčka I.

Rozpal kousek másla (na tuto omáčku musí být jen máslo), zapraš moukou, přidej trochu na drobno rozsekané cibulky a udělej bledou jíšku, kterou zaliješ polévkou a necháš trochu povařit.

Vezmi hrsť sušených hub, vyper a spař je ve vlažné vodě, na drobno rozsekej a dej do procezené omáčky; hodně po té omáčku povař a nes na stůl.


Houbová omáčka II.

Spař sušené houby, rozsekej a dej do polévky s jemně sekanou cibulkou a trochu kmínem vařit. S bledou máslovou jíškou scezenou polévku z hub zapraž, nech povařit, proceď ji a pak tam hoď houby, cibulku a kmín.


Houbová tmavá omáčka.

Udělej tmavou jíšku s cukrem, zalij polévkou, proceď, dej do ní uvařené a rozsekané houby sušené, citronovou kůru, dle chuti cukru a octa nebo červeného vína.


Houbová omáčka z čerstvých hříbků I.

Hříbky očištěné skrájejí se na koláčky, vyperou, vloží do hrnečku s kouskem másla, sekanou zelenou petržilkou, ostrouhanou cibulkou, podlijou se polévkou a vaří se, až změknou. Pak se v jiné polévce zapraží bledá jíška, načež se na houbičky procedí a osolí se to dle potřeby.


Houbová omáčka z čerstvých hříbků II.

Vyper a očisť celé hlavičky mladých hříbků, pak rozkrájej, dej na máslo na kuthan dusit a přiklop pokličkou; když šťáva, jež se z nich vypustila, zase do nich vsákla, přidej kousek másla, a když se rozpálilo, zapraš moukou, nech spejchnout, zalij polévkou a nech pěkně povařit.


Žampionová omáčka.

(Z pečárek.)

Žampiony (pečárky) očisť, rozkrájej na malé kostičky a na másle osmaž; do hrnku dej polévky dle potřeby, zapraž máselnou jíškou, proceď a přidej osmažené žampiony, zelenou drobné rozkrájenou petržel a nech povařit.


Lanýžová omáčka.

Lanýže se nakrájejí na úhledné lístky a dají se na máslo dusit. Podlije se pod ně několik lžic maděrského nebo červeného vína. Mezi tím se kosti zaječí rozsekají a dají na máslo s veškerou zeleninou dusit; též trochu koření, i kousky jazyka uzeného, ano i šunky.

Když je to udušeno, zalije se to polévkou, zadělá bledou jíškou a nechá chvilku povařit. Prolisuje se to pak na žíněném sítku, dušené lanýže i se šťávou se dají do toho a zacedí citronovou štavou. Nemáme-li kostí ze zajíce, dáme jiné anebo se udusí jenom zelenina.


Původní zdroj historického článku:
Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů - 1897, autor spolek Domácnosť.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. července 2020


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.