Knedlíky.
Vyzkoušené spolehlivé předpisy.
Dobré domácí knedlíky.
Ve čtvrt litru mléka rozkloktají se dvě celá vejce, trochu soli a zadělá se tím půl litru suché mouky; těsto se dobře vypracuje a dokonale promíchá na kostky nakrájenými žemlemi, které však musí být úplně vychladlé. Pak se těsto nechá nejméně hodinu státi.
Na to se zaváří do vroucí vody a vaří se dle velikosti knedlíků čtvrt až půl hodiny. Uvařené knedlíky se opatrně vyndají, na ploché
kousky ztlouští prstů rozkrájí, posypou rozstrouhanou žemličkou a pokropí rozpáleným máslem.
Knedlíky s uzeným masem.
Šest žemlí, ne příliš tvrdých, se na kostičky rozkrájí. — V půl osmince litru dobrého mléka se rozkloktají 3 žloutky a jedno celé vejce a dle potřeby soli, a tím se polijí ony nakrájené žemle tak, aby byly kostičky dobře nasáklé.
Do namočených žemliček vpracuje se zlehka tři čtvrtě litru suché mouky a osminka kg. na drobno nakrájeného, vařeného uzeného masa. Z toho těsta se utvoří
stejně velké kulaté knedlíky, vloží se do vroucí vody a vaří se dle potřeby.
Knedlíky tvarohové.
Utře se čtvrt kg dobrého tvarohu se 7 dkg čerstvého másla, přidají se 4 celá vejce a 4 jemně ustrouhané žemle, trochu soli, špetka květu; vše se dobře rozestře a utvoří se z toho stejně velké kulaté knedlíky, které se zavaří do vroucí vody.
Knedlíky se vaří něco přes čtvrt hodiny, na to se vyndají, v půli rozkrojí, posypou strouhanou žemličkou, polijí hojně rozpáleným máslem. Také lze hmotu tuto vařiti v máslem vymazaném ubrousku; pak vaří se půl hodiny.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na dokonalé knedlíky podle našich prababiček“