Recepty na dokonalé knedlíky podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1904, autorka Marie Součková.
Milujete tradiční české knedlíky? Vyzkoušejte tři knedlíkové recepty z roku 1904, na kterých si zaručeně pochutnáte.
Následující text pochází z roku 1904

Knedlíky.

Vyzkoušené spolehlivé předpisy.

Dobré domácí knedlíky.

Ve čtvrt litru mléka rozkloktají se dvě celá vejce, trochu soli a zadělá se tím půl litru suché mouky; těsto se dobře vypracuje a dokonale promíchá na kostky nakrájenými žemlemi, které však musí být úplně vychladlé. Pak se těsto nechá nejméně hodinu státi.

Na to se zaváří do vroucí vody a vaří se dle velikosti knedlíků čtvrt až půl hodiny. Uvařené knedlíky se opatrně vyndají, na ploché kousky ztlouští prstů rozkrájí, posypou rozstrouhanou žemličkou a pokropí rozpáleným máslem.

Knedlíky s uzeným masem.

Šest žemlí, ne příliš tvrdých, se na kostičky rozkrájí. — V půl osmince litru dobrého mléka se rozkloktají 3 žloutky a jedno celé vejce a dle potřeby soli, a tím se polijí ony nakrájené žemle tak, aby byly kostičky dobře nasáklé.

Do namočených žemliček vpracuje se zlehka tři čtvrtě litru suché mouky a osminka kg. na drobno nakrájeného, vařeného uzeného masa. Z toho těsta se utvoří stejně velké kulaté knedlíky, vloží se do vroucí vody a vaří se dle potřeby.

Knedlíky tvarohové.

Utře se čtvrt kg dobrého tvarohu se 7 dkg čerstvého másla, přidají se 4 celá vejce a 4 jemně ustrouhané žemle, trochu soli, špetka květu; vše se dobře rozestře a utvoří se z toho stejně velké kulaté knedlíky, které se zavaří do vroucí vody.

Knedlíky se vaří něco přes čtvrt hodiny, na to se vyndají, v půli rozkrojí, posypou strouhanou žemličkou, polijí hojně rozpáleným máslem. Také lze hmotu tuto vařiti v máslem vymazaném ubrousku; pak vaří se půl hodiny.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1904, autorka Marie Součková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. ledna 2020


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé knedlíky podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.