Recepty na dokonalé piškoty podle Magdaleny Dobromily Rettigové

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka - 1912, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Jak chutnaly piškoty kdysi, než se začaly péct průmyslově? Vyzkoušejte řadu receptů na nejrůznější typy piškotů, které v roce 1912 vyšly v kuchařce od legendární Magdaleny Dobromily Rettigové.
Následující text pochází z roku 1912

Piškoty.


Piškoty české.

Utřeme čtvrt kg másla a řádně jím míchajíce vmísíme do něho dvě vejce a čtyři žloutky tak, abychom při každém vejci zároveň zamíchali lžíci mouky (celkem čtvrt kg) a lžíci cukru (celkem čtvrt kg), načež přidáme čtvrt kg hrozinek. Uděláme z papíru formu piškotovou, vymažeme ji máslem, vysypeme moukou, vyplníme přes polovic těstem a upečeme piškoty v troubě hezky do žluta, načež je vyndáme z papíru a posypeme cukrem.

Piškoty rychlé.

Odvážíme tolik cukru, co váží dvě vejce, a utlučeme jej; pak odvážíme tolik mouky, co váží jedno vejce. Pracujeme velice rychle, aby se nám těsto vydařilo. Ušleháme ze dvou bílků tuhý sníh, načež jej zlehka promícháme stříbrnou lžičkou s oním cukrem, pak vmícháme zlehka dva žloutky a posléze mouku. Po té vystříháme na papír piškoty, jež rychle upečeme.

Piškoty obyčejné.

Ostrouháme 28 dkg cukru na pulce citronové kúry, roztlučeme jej a prosijeme do čistého hladkého hrnku, přidáme 28 dkg pěkné mouky, čtyři žloutky a pět vajec. Mícháme těstem půl hodiny, načež je dáme do nálevky a slejemc na čistý papír piškoty; dáme papír na plech, posypeme piškoty hojně cukrem a upečeme je rychle a pozorně, aby se nespálily. Potom navlažíme papír vlhkou houbou, sejmeme piškoty, dáme je trochu ještě oschnouti do trouby a uschováme je na suchém místě.

Piškoty jemné.

Rozšleháme dobře v hrnci šest vajec a přidávajíce znenáhla 28 dkg cukrové moučky šleháme je půl hodiny; posléze přimícháme 14dkg vysušené mouky. Piškoty na papíře pocukrujeme a upečeme.

Piškoty anýzové.

Ušleháme z pěti bílků tuhý sníh, přimícháme do něho sedm žloutků, 14 dkg tlučeného cukru, 14 dkg mouky a trochu anýzu, dáme těsto na hojně povoskovaný plech a s plechem péci. Potom naděláme z něho piškotu neb kobližků, dáme je opět do trouby a dopečeme je do žlutohněda.

Piškoty a mandlový chlebíček.

Do čistého polévaného hrnku dáme 42 dkg tlučeného prosátého cukru a 42 dkg jemné prosáte mouky, přirazíme sedm vajec a šest žloutku, přidáme ostrouhanou kůru s půle citronu a mícháme těsto horlivě tři čtvrti hodiny. Potom slejeme z poloviny těsta piškoty na papír, posypeme je tlučeným prosátým cukrem, přebytečný cukr střeseme s papíru, položíme piškoty na plech a upečeme je rychle v troubě silně vyhřáté.

Když se upekly krásně do houskova, sundáme je buď hned nožem nebo navlažíme papír vespod (mokrou houbou), aby se lehčeji sňal. — Z druhé poloviny těsta upečeme mandlový chléb (v. t.), jejž uschováme jako piškoty na suchém místě. Hodí se k vínu i k rozličným moučným jídlům.

Piškoty císařské.

Odvážíme tolik cukru, co váží osm vajec, a tolik mouky, co váží čtyři vejce. Ostrouháme na cukru půl citronové kůry a roztlučeme jej na prášek, jejž dáme do hladkého hrnku; přidáme ze čtyř bílků tuhý sníh, promícháme je a posléze přimícháme čtyři žloutky i onu odváženou mouku.

Dáme těsto do čisté nálevky a vlejeme na čistý papír piškoty s prst dlouhé; poprášíme je cukrem a upečeme rychle v troubě dobře prohřáté, aby byly povrchu bleděžluté a vespod bleděhnědé. Pak potřeme papír vespod vlhkou houbou a sundáme piškoty, jež vložíme na velké sítě a dáme oschnouti na teplé místo.

Piškoty černé.

Dáme na misku 14 dkg tlučeného prosátého cukru, přirazíme čtyři žloutky a mícháme jimi čtvrt hodiny, načež přidáme 7 dkg strouhané čokolády, ze čtyř bílků tuhý sníh a přimícháme ještě 7 dkg jemné mouky. Pak vlejeme těsto do vymaštěné formy sucharové a upečeme je, vyklopíme a necháme vychladnouti. Druhého dne je nakrájíme jako suchary, položíme je na papír a na plech, potřeme je citronovým ledem a dáme uschnouti do vlažné trouby.

Piškoty čokoládové.

Uděláme ze tří bílků poloviční sníh, dáme do něho 28 dkg tlučeného cukru a mícháme tři čtvrti hodiny. Pak přimícháme (jen co by se dobře promíchaly) 28 dkg oloupaných, utlučených sladkých mandlí a 14 dkg ustrouhané čokolády, namažeme těsto na oplatky jako piškoty a upečeme je zvolna při větším teple horním.

Piškoty francouzské.

Dáme 28 dkg utlučeného cukru do hladkého hrnku, přidáme šest žloutku a 7 dkg vody a mícháme jimi nad ohněm, až zhoustnou a zahřejí se do vřela. Pak je dáme na chladné místo a mícháme jimi dále, až vystydnou. Potom přimícháme zvolna tuhý sníh ze šesti bílků a 21 dkg nejpěknější mouky, načež upravíme i upečeme piškoty císařské.

Nebo rozklektáme dobře deset vajec s pěti žloutky, dáme je na 28 dkg cukrové moučky do kastrolu a postavíme jej nad oheň; udržujíce je vřelé (nikoli vařící) mícháme jimi, až úplně zbělí a zhoustnou. Když tak se stalo, přimícháme do nich tolik bílé mouky, aby vzniklo těsto piškotové, a přidáme též anýzu nebo fenyklu. Uděláme z papíru piškotové tvary (asi osm z archu), nalejeme do nich těsta, pocukrujeme piškoty a dáme je péci do trouby. Když vystydly, sejmeme papír růžovou vodou a piškoty osušíme na kamnech.

Piškoty kdoulové.

Vyčistíme 42 dkg cukru a svaříme jej hodně do husta, načež přimícháme 21 dkg prolisovaných kdoulí (dva díly cukru a díl kdoulí). Zamíchavše kdoule do svařeného cukru, mícháme jimi stále nad ohněm, pak je odtáhneme a necháme vychladnouti. Utlučeme sníh ze čtyř bílků, znenáhla jej přimícháme do kdoulí, že vysoko naběhnou a zbělí. Na uchystané oplatky vlejeme piškoty a usušíme je v teplé troubě.

Piškoty meruňkové.

Oloupáme 56 dkg meruněk, aniž bychom pecky vyloupali, a udusíme je do měkka za stálého míchání. Zatím mícháme 28 dkg tlučeného cukru s dvěma vejci hodinu, načež prolisujeme k nim (jemným žíněným sítem) prochladlé meruňky. Uděláme z těsta piškoty na oplatky a zvolna je upečeme.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka - 1912, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. února 2020


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé piškoty podle Magdaleny Dobromily Rettigové“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

TOPlist