Smažené bramborové lupínky (chips).
Pěkně vyprané syrové brambory oloupáme, na okurkovém kruhadle nakrouháme tenké plátky a dobře je utěrkou osušíme. V hluboké pánvi neb kastrole rozpálíme vyškvařený lůj, a když se z omastku kouří, vložíme do něho brambory na zvláštním drátěném košíčku (sítě), v němž je usmažíme pěkně do červena.
Pak je i s košíčkem vyndáme, po chvilce je znovu vložíme do rozpáleného loje, pouze však na několik vteřin, aby byly pěkně chruplavé. Před podáváním je osolíme.
Jsou-li brambory správně usmaženy, jsou velice chutné. Před podáváním brambory promícháme s čerstvě rozpuštěným máslem.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg brambor - 50 dkg čistého vyškvařeného loje (loje musí býti dostatečné množství) - sůl - 2 dkg másla.
Smažené brambory. (Pommes de terre frites.)
Vyprané syrové brambory oloupáme, nakrájíme na 1 cm silné a 4 cm dlouhé nudle a dobře je utěrkou osušíme. Poté je usmažíme právě tak jako bramborové lupínky. (Viz předcházející předpis.)
Týž rozpočet.
Smažená bramborová sláma. (Pommes de terre pailles.)
Oloupané syrové brambory nakrájíme na nudličky asi jako polévkové nudle. Otřeme je utěrkou a usmažíme jako v předešlém předpise.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg brambor -50 dkg čistého škvařeného loje nebo ⅜ l tabulového oleje - sůl.
Bramborové kouličky.
Ve slupce uvařené brambory oloupáme, horké prolisujeme, osolíme, přidáme žloutky, zpracujeme dohromady, uděláme malé kouličky, obalíme je lehce moukou a v rozpáleném tabulovém oleji je usmažíme do růžova. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme k upravené rybě.
Rozpočet pro 5 osob: 1 kg brambor - sůl - 2 žloutky - 3 dkg mouky na obalení - ⅜ l oleje - zelená petrželka.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček“