Pravé lomnické suchary.
Zaděláme v tužší těsto 1 kg mouky, 40—60 dkg másla, ½ kg mandlí, 4 žloutky. 10 dkg cukru, citronovou kůru, 10 dkg citronády, 6 dkg vykynutého droždí, trochu soli.
Vykynuté rozdělíme, utvoříme 4 šišky a odpočinuté pečeme. Třetí den se krájí, obalí v moučkovém cukru a ve vlahé troubě se osuší.
Čokoládové hubínky.
10 dkg másla se umíchá, přidá 14 dkg strouhaných oloupaných mandlí, 14 dkg strouhané čokolády a 14 dkg cukru. Tvoří se kuličky, které se upekou v mírné troubě.
Marcipán.
4 vejce, 6 lžíc medu, 1 lžíce kakaa, 36 dkg cukru, anýzové koření, hřebíček, vanilka, skořice, bicarbonát, pomerančová a citronová kůra míchá se 20 minut.
Pak se přidá 56 dkg žitné mouky, vyválí, vypichují se obdélníčky, kladou se na pomaštěný plech, pomažou vejcem, zdobí mandlemi, kandysovým ovocem a nechají přes noc odpočívat.
Druhý den se pekou. Upečený marcipán se pomaže vařenou polevou a na okamžik dá se do trouby oschnout.
Kokosáčky.
4 bílky a 28 dkg cukru dá se do kotlíku a nad parou se šlehá do zhoustnutí. Pak do odstaveného se přidá 12 dkg kokosové moučky, 2 dkg strouhané housky. Na pomaštěný plech kladou se pusinky, které se pekou v mírné troubě.
Vanilkové rohlíčky.
Do 14 dkg hladké mouky rozseká se 10dkg másla, přidá 5½ dkg vanilkového cukru. 5½ dkg loupaných strouhaných mandli, jemně strouhaná citronová kůra.
Rychle zpracované těsto nakrájí se na kousky, z těch tvoří se rohlíčky, kladou na moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě se do růžova upekou. Teplé se obalují ve vanilkovém cukru.
Sněhové věnečky.
Ze 3 bílků ušlehá se tuhý sníh, do něho se lehce vmíchá 24 dkg práškového cukru s vanilkou a na povoskovaný plech se sáčkem vystřikuji věnečky, které se mohou plniti mandlemi.
Dají se nad kamna asi ½ hodiny sušiti a pak se zvolna pekou v mírně vyhřáté troubě. Mohou se též pokrájenými nebo posekanými mandlemi posypati.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví“