Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Pozor - 1937, autor neuveden.
Milujete pravé české Vánoce? Zkuste je doplnit tradičním cukrovím podle receptů z roku 1937. Vyzkoušet můžete pravé lomnické suchary, čokoládové hubínky, marcipán, kokosáčky, sněhové věnečky a samozřejmě i vanilkové rohlíčky.
Následující text pochází z roku 1937

Pravé lomnické suchary.

Zaděláme v tužší těsto 1 kg mouky, 40—60 dkg másla, ½ kg mandlí, 4 žloutky. 10 dkg cukru, citronovou kůru, 10 dkg citronády, 6 dkg vykynutého droždí, trochu soli.

Vykynuté rozdělíme, utvoříme 4 šišky a odpočinuté pečeme. Třetí den se krájí, obalí v moučkovém cukru a ve vlahé troubě se osuší.


Čokoládové hubínky.

10 dkg másla se umíchá, přidá 14 dkg strouhaných oloupaných mandlí, 14 dkg strouhané čokolády a 14 dkg cukru. Tvoří se kuličky, které se upekou v mírné troubě.


Marcipán.

4 vejce, 6 lžíc medu, 1 lžíce kakaa, 36 dkg cukru, anýzové koření, hřebíček, vanilka, skořice, bicarbonát, pomerančová a citronová kůra míchá se 20 minut.

Pak se přidá 56 dkg žitné mouky, vyválí, vypichují se obdélníčky, kladou se na pomaštěný plech, pomažou vejcem, zdobí mandlemi, kandysovým ovocem a nechají přes noc odpočívat.

Druhý den se pekou. Upečený marcipán se pomaže vařenou polevou a na okamžik dá se do trouby oschnout.


Kokosáčky.

4 bílky a 28 dkg cukru dá se do kotlíku a nad parou se šlehá do zhoustnutí. Pak do odstaveného se přidá 12 dkg kokosové moučky, 2 dkg strouhané housky. Na pomaštěný plech kladou se pusinky, které se pekou v mírné troubě.


Vanilkové rohlíčky.

Do 14 dkg hladké mouky rozseká se 10dkg másla, přidá 5½ dkg vanilkového cukru. 5½ dkg loupaných strouhaných mandli, jemně strouhaná citronová kůra.

Rychle zpracované těsto nakrájí se na kousky, z těch tvoří se rohlíčky, kladou na moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě se do růžova upekou. Teplé se obalují ve vanilkovém cukru.


Sněhové věnečky.

Ze 3 bílků ušlehá se tuhý sníh, do něho se lehce vmíchá 24 dkg práškového cukru s vanilkou a na povoskovaný plech se sáčkem vystřikuji věnečky, které se mohou plniti mandlemi.

Dají se nad kamna asi ½ hodiny sušiti a pak se zvolna pekou v mírně vyhřáté troubě. Mohou se též pokrájenými nebo posekanými mandlemi posypati.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1937, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. prosince 2020


Diskuze k článku „Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.