Hubinky čokoládové.
Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme clo něho 28 dkg tlučeného cukru a 14 dkg strouhané vanilkové čokolády. Plech pokryjeme papírem, položíme naň bílou silnou bavlnu a na tuto vysázíme lžičkou malé hromádky, dáme je do vychladlé trouby a pečeme tak dlouho, až zkřehnou. Pak je opatrně sejmeme a na suché místo uložíme. Hubinek těchto používá co jako ozdobných řetězů na stromečky.
Zázvorky.
Do 21 dkg tlučeného dobře prosetého cukru přidáme právě tolik proseté mouky, 10½ dkg jemně tlučeného zázvoru, 9 žloutků a promícháme vše v těchto, které rozválíme v placku as na ½ cm vysokou, z níž formičkami vykrájíme různé podoby, položíme je na plech, vyložený papírem, pomažeme navrchu bílkem, posypeme cukrem a necháme do světlehněda upéci. Hotové sejmeme s papírů a vystydlé pomažeme citronovým ledem.
Lusky.
Do 14 dkg cukru dáme ze 2 bílku sníh, vše dobře promícháme, vymačkáme do těsta z ½ citronu šťávu a mícháme vše ¼ hod., až je směs hustá jako omáčka. Pak teprve přidáme 14 dkg loupaných, na nudličky rozkrájených mandlí.
Nyní nakrájíme si oplatky délky a šířky velké lusky, pomažeme je shora připravenou směsí, posypeme drobně rozsekanými pistaciemi a dáme je na plech do trouby sušiti.
Cukrové rybičky.
Ustrouháme 56 dkg loupaných sladkých mandlí, přidáme právě tolik čerstvého másla a cukru, vypracujeme vše v těsto, rozválíme je a formičkou podoby rybičky vykrájíme, posypeme cukrem a dáme na čistý plech do trouby zvolna péci.
Napodobené mandle.
Do 3 žloutku přidáme trochu tlučené skořice, muškátový květ a tolik mouky, aby bylo těsto pěkně tuhé. Vypracujeme je, vyválíme a tvořítkem, jež má podobu mandle, vykrájíme a dáme do horkého másla do zlatohněda usmažiti.
Cukrové jaterničky.
Dáme vařiti 28 dkg cukru tak dlouho, až stéká v tenkých nitkách, načež do něho přidáme 12 oloupaných, na tenké lístky nakrájených míšenských jablíček a necháme vše za nepřetržitého míchání rozvařiti.
Až nám vznikne vařením průhledná, zahoustlá hmota, přidáme do ní 14 dkg loupaných, drobně sekaných mandlí, 3½ dkg sekaného citronátu a strouhanou kůru z celého citronu. Na pocukrovaný vál dáme těsto, uděláme z něho jaterničky, propíchneme na drobilo nakrájeným párátkem, obalíme je v cukru, pak zabalíme do čistého ubrousku a necháme na teplém místě sušiti.
Brambůrky.
Dáme svařiti na nitku 28 dkg cukru s 2 dcl pitné vody. Do tohoto přidáme 28 dkg loupaných, jemně strouhaných sladkých mandlí a mícháme ustavičně, až se vše svaří v hustou kaši. Pak postavíme nádobu na vlažné místo a přikryjeme ji vlhkým šátkem.
Mezitím umeleme trochu do bleda pražené kávy. Z těsta uděláme kuličky velikosti nových brambůrku, dřívkem vtiskneme jim jamku jako »oko«, brambůrky posypeme mírně jemně mletou kávou, uděláme do nich nožem řez nebo dva, aby se zdálo, že jsou popukané, a srovnáme je na misku.
Dominové kostky.
Rozpustíme 3½ dkg čokolády, přidáme 14 dkg tlučeného cukru, trochu vanilky a sníh z 1 bílku, vypracujeme vše v těsto, rozválíme je a nakrájíme na kostky, ty narovnáme na voskovaný plech a necháme as hodinu schnouti, načež je v troubě pečeme.
Polovinu kostky potřeme čokoládovou polevou a touto směsí, jíž napodobíme povrch slonové kosti: Tlučeme 7 dkg sladkých, loupaných, mandlí a přiléváme po troškách mléko. Do utlučených dáme 10½ dkg cukru, propracujeme, rozválíme vše v těsto, které pomažeme vodou a krájíme na tak velké kousky, jako je polovina domina.
Řezy ty položíme na ten díl domina, jejž jsme namazaly polevou. Druhou polovičku domina natřeme polevou bílou a oka domina vyznačíme rozpuštěnou čokoládou.
Hříbky.
Dva bílky třeme s 21 dkg cukrové moučky, načež pomalu přimícháme 18 dkg oloupaných a ostrouhaných sladkých a 1½ dkg též strouhaných hořkých mandlí. Z těsta uděláme kloboučky i nožičky zvláště.
Po upečení připojíme nožičky ke kloboučkům tak, že ještě za syrova propíchneme nožičkou tenké, špičaté dřívko, jež necháme na konci vyčnívati, aby se do kloboučku mohlo zabodnouti. Vrch kloboučku potřeme po upečení čokoládovou polevou.
Těsto sněhové na různé tvary. I.
Ze 3½ bílků ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáme k němu 18 dkg jemně tlučeného cukru s trochou vanilky. Namažeme plech voskem, těsto dáme do kornoutku a protlačíme jím různé, libovolné tvary, načež dáme je do mírně teplé trouby oschnouti. Oschlé vložíme do teplejší trouby péci, až dostanou barvu světležlutou.
Těsto sněhové na různé tvary II.
Do tuhého sněhu ze 4 žloutků přimícháme 4 žloutky, třeme a přidáváme pomalu 56 dkg cukru, načež třeme opět hodinu. Do utřeného přimícháme 8 g tlučené skořice, právě tolik hřebíčku, trochu jemně sekané citr. kůry a 42 dkg mouky. Vše pěkně promícháme, vtlačíme do formiček. vyklopíme je a na povoskovaném plechu rychle pečeme.
Vánoční ořechy.
Do 28 dkg cukru s vanilkou přidáme právě tolik loupaných, ustrouhaných mandlí, nastrouháme do všeho 1 rohlíček a vše dobře s 1 bílkem propracujeme. Do dřevěné formičky (podoby půl ořechu) nasypeme trochu cukru, vyklepeme ji, naplníme těstem, vyklopíme a děláme právě tak opět ořechy ostatní.
Necháme je na plechu oschnouti, načež je pomažeme bílkem, vložíme mezi obě půlky očka na zavěšování a slepíme půlky k sobě. Můžeme je baliti též do staniolového papíru.
Podkůvky.
Odvážíme na vál 21 dkg tlučeného cukru, právě tolik strouhaných, neloupaných mandlí, 1½ tabulky čokolády a 1½ bílku. Spojíme vše dohromady a děláme z těsta malé podkovy, obalíme je v rozpuštěné čokoládě a dáme na teplé místo sušiti. Sušené můžeme baliti do staniolu.
Cukrový salám.
Připravíme si na vál 10 dkg jemně tlučeného cukru, právě tolik loupaných, drobounce nastrouhaných mandlí, hrst mandlí na drobné kostečky nakrájených a lžíci husté, šípkové marmelády. Vše dobře propracujeme, na dlouho vyválíme, potřeme jemným likérem a nakrájíme na koláčky, které do tuha usušíme na prkénku na plotně.
Chceme-li je navěsiti na stromek, použijeme niti a jehlu pomažeme při propichování olejem nebo máslem.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na vánoční cukroví z roku 1912: zázvorky, brambůrky, jaterničky a další zapomenuté sladké dobroty“