Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Bonbony po domácku.
Chutné bonbony vyrobí si hospodyně sama doma a podá dětem levné a výživné sousto. Zejména na venkově, kde je i med, přijde vhod úprava domácích bonbonů. Některé z nich hodí se i na vánoční stromek.
Medové cetle.
Rozvaříme v čistém železném polévaném a neoprýskaném kuthánku několik lžic medu, až se škvaří a voní jako přeškvařené máslo. Pak kávovou lžičkou, namáčenou do vody (pozor, aby se lžičky voda do medu nekapala zpět) nabíráme škvařený med a lejeme hromádky na plech potřený voskem.
Necháme ztuhnouti, odloupneme rozlité hromádky a máme výborné a léčivě medové cetličky. Kdo přidá hrst strotíhaných burských oříšků, rychle zamíchá (a odstaví) a klade hromádky, má ještě chutnější sousto.
Čokoládové bonbony.
10 dkg strouhaných mandlí, 10 dkg cukru, 2 tabulky čokolády, trochu skořice, 6 hřebíčků dá se do kuthánku a stále na plotně míchá, až je vše hodně teplé. Pak se odstaví s plotny, přidá 1 vajíčko a rozmíchá v těsto. Dělají se kuličky, dovnitř vloží se 1 loupaná mandle, obalí se krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.
Stollwerkovy bonbony se smetanou.
Svař 25 dkg cukru na velkou perlu. Za stálého míchání přidej 7 dkg čerstvého másla a 7 dkg medu, stále míchej, až se vše spojí. Pak za stálého míchání přilej ¼ litru sladké smetany. Míchej a na kraji plotny vař zvolna, až vše zhoustne a při pohnutí měchačkou dělá na dně čáru. Konečně odstav s plotny a nech ztuhnouti. Vlažné rozřež na kousky.
Fondánové bonbony.
30 dkg kusového nebo kostkového cukru se svaří na perlu (t. j. namočí se do vařeného cukru drát zahnutý v očko. Do blány cukru nu něm nachycené se foukne, odletí-li bublina, je cukr dosti). Pak se vleje na hluboký porculánový talíř hodně studený nebo na mramorovou desku a buď novou čistou měchačkou nebo špachtlí dřevěnou se tře. Zůstane-li tuhý a vláčný jako sádlo, je dost. Zůstane-li při tření sklovitý, musí se cukr ještě převařiti.
Cukr se pak po části všechen utře do béla a k poslední lžíci přidá se kapka červeného bretonu a trochu hruškové vůně. Masa se vyleje nu bílý papír, druhým přikryje, rozválí se válečkem asi na 1 cm tloušťky a za vlaha rozkrájí na kostičky. Balí se pak do barevných hedvábných papírů na stromeček.
Masu možno rozděliti třeba na tři díly. Jeden díl udělati anýzový s příchutí hruškové essence (koupí se lacino u materialisty). K druhému dílu za tření možno přidati vanilkové essence a tabulku čokolády, třetí díl s nepatrnou částkou kyseliny citronové.
Vanilková cukrátka.
Dej na kuthánek cukru podle libosti, přidej maličko vody, nebo cukr jen smáčej ve vodě. Postav na oheň a přidej několik kapek vanilkové tresti. Chceš-li mít cukrátka růžová, použij jedné až dvou kapek červeného bretonu nebo alkermesové šťávy.
Vař cukr, až začne od strany žloutnouti, nebo namočíš-li v něm drát zahnutý v očko a do očka foukneš, vyletí velká, někdy i dvojitá bublina, která letí volně, a zachytí-li se předmětu, zůstane chvíli viseti než praskne.
Vylej cukr na plech tabulovým olejem potřený a nech zchladnouti. Než zchladne úplně, protlač hřbetem nože rýhy po délce i napříč, aby to tvořilo čtverečky nebo obdélníčky. Nůž omoč ve studené vodě, na každý směr zvláště, aby se ho cukr nechytal. Vychladlý cukr odtáhne se sám od plechu a lehce se podle rýh dá rozlámati na cukrátka.
Čokoládové hrudky.
Cukrovanou pomerančovou kůru nařež na hrubé nudličky, pokrop kusový cukr vodou a vař jej, až se táhne. Přidej strouhané čokolády, jako ořech malý kousek másla a povař. Stále tím míchej. Vhoď do toho rozkrájenou pomerančovou kůru, dobře promíchej, odstav hned s ohně a vykrajuj malou lžičkou drobné hromádky na plochou mísu potřenou olejem. Dej dobře ztuhnouti a bal do staniolu.
Turecký med.
Vaří se 28 dkg kusového cukru, 15 dkg medu a 1/16 litru vody tak dlouho, až skrze drátěné očko létají blanky a bubliny. Ušlehá se sníh ze tří bílků a do něho zvolna leje se svařený cukr za stálého šlehání.
Pak se postaví na plotnu a šlehá, až úplná zhoustne; potom zamíchá se 7 dkg oříšků, 7 dkg mandlí, 10 dkg pistacií nebo ořechů, hmota se namaže na bílou oplatku na dva prsty vysoko nebo i výše, oplatkou pokryje, přitlačí prkénkem a dá ve studenu ztuhnouti. Studený se krájí. Balí se do staniolu.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony“