Italské makarony.
25 dkg makaronů uvaříme ve vodě neb polévce a necháme vykapati přes síto. Do kulhanu dáme 25 dkg sýra a to polovinu švýcarského, polovinu parmesánského a 6 dkg másla, pepř, trochu muškátového oříšku.
Pak přidáme makarony s 2—3 lžícemi smetany a dobře promícháme. Když se makarony táhnou, jsou vařené. Podáváme je vždy teplé.
Makarony na másle.
50 dkg makaronů vaříme prudce 3 minuty ve slané vařící vodě pod pokličkou. Pak je dáme vykapati na síto a vysušené znovu vložíme do téže nádoby. Přidáme k nim 15 dkg dobrého másla rozděleného na malé díly a 10 dkg strouhaného parmesánského sýru.
Vidličkou směs dobře promícháme a předáme do hluboké mísy. Tímto způsobem lze připraviti všechna italská těsta: fidelini, spaghetti, tagliarini atd.
Makarony s rajskou omáčkou.
Uvaříme ve vodě makarony, aby byly dosti měkké a rychle je necháme vykapati. Pak je narovnáme na mísu střídavě s vrstvami rozpáleného másla, strouhaného parmesánu a poléváme rajskou omáčkou. Aby byly makarony ztravitelnější, zapíjejí je Italové sklenkou vody.
Pečené makarony.
Makarony uvařené v hovězí polévce a vykapané vložíme po vrstvách do dortové formy vymazané máslem a posypané strouhaným sýrem tak, aby vrstva makaronů střídala se s vrstvou másla a sýru. Poslední vrstva je z houskové střídy a strouhaného sýru. Opečeme makarony v troubě při mírném ohni a podáváme je teplé.
Italské risoto.
Rozsekáme cibuli a osmažíme ji na oleji ve velkém kuthanu. Přimísíme k ní pak 50 dkg neprané rýže a necháme smažiti 2 vteřiny, načež hned zalijeme rýži rybí polévkou, která ji musí třikráte přesahovati. Přidáme rozsekané jablíčko rajské bez jadérek a dusíme rýži 20 minut.
Potom ji odstavíme s ohně, přisypeme 3—4 hrsti strouhaného parmesánu a malé ragout z vařených, sekaných hub a račích ocásků. Přikryjeme kuthan pokličkou a za 2 minuty můžeme upravili risoto na mísu.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na italské těstoviny a rizoto“