Recepty našich prababiček na ovocné sorbety

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků
Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Následující text pochází z roku 1925

Broskvový sorbet.

Z ½ kg broskví se vybere několik velkých a vaří se v 1½ l vody, až prasknou. Pak se nakrájejí na čtvrtky a dají do teriny. Ostatní broskve se vaří v ¾ l vody, až z nich pecky samy vypadnou.

Prolisují se žíněným sítem, dá do nich 50 dkg cukru a zavaří se na tuhý syrub. Pak se přilije voda, v níž se první broskve vařily a nechá se vše vychladnout. Přecedí se do teriny na čtvrtky broskví a přidá se několik kapek mandlového výtažku.

Hruškový sorbet.

1 kg hrušek se oloupá, nakrájí na čtvrtky, zbaví jadérek a nalije se na ně 1½ l vařící vody. Přidá se kousek celé skořice a tence loupaná citronová kůra. Nechá se povařit a do druhého dne stát. Procedí se ubrouskem do skleněné teriny, přidá se několik na kostičky krájených hrušek a drobně tlučený led.

Jablkový sorbet.

Několik pěkných granátových jablek se nakrájí na malé kostičky a dusí. Něco pěkných kousků se dá stranou, ostatní se prolisují. Kolik je šťávy, tolik se přidá vody, 15 dkg cukru a zavaří se vše na hustý syrub. Když vychladne, zalije se sodovou vodou, přidá se oranžový výtažek, ona krájená jablka a kousky ledu.

Pomerančový sorbet.

Šťáva ze 2 pomerančů, ½ l vody a 14 dkg cukru, na němž se třela pomerančová kůra, se svaří. Když vychladne, přidají se 4 pomeranče, na malé kousky nakrájené, sodovka a několik kapek pomerančového výtažku.

Reveňový sorbet.

Reveň se nakrájí na malé kousky. Tolik, co jde do čtvrtlitrové nádoby, se uvaří v 1 l vody s 12 dkg cukru a citronovou kůrou. Vaří se asi půl hodiny. Když vychladne, zakape se šťávou z citronu a přidají se kousky ledu.


Původní zdroj historického článku:
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. července 2023


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na ovocné sorbety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.