Broskvový sorbet.
Z ½ kg broskví se vybere několik velkých a vaří se v 1½ l vody, až prasknou. Pak se nakrájejí na čtvrtky a dají do teriny. Ostatní broskve se vaří v ¾ l vody, až z nich pecky samy vypadnou.
Prolisují se žíněným sítem, dá do nich 50 dkg cukru a zavaří se na tuhý syrub. Pak se přilije voda, v níž se první broskve vařily a nechá se vše vychladnout. Přecedí se do teriny na čtvrtky broskví a přidá se několik kapek mandlového výtažku.
Hruškový sorbet.
1 kg hrušek se oloupá, nakrájí na čtvrtky, zbaví jadérek a nalije se na ně 1½ l vařící vody. Přidá se kousek celé skořice a tence loupaná citronová kůra. Nechá se povařit a do druhého dne stát. Procedí se ubrouskem do skleněné teriny, přidá se několik na kostičky krájených hrušek a drobně tlučený led.
Jablkový sorbet.
Několik pěkných granátových jablek se nakrájí na malé kostičky a dusí. Něco pěkných kousků se dá stranou, ostatní se prolisují. Kolik je šťávy, tolik se přidá vody, 15 dkg cukru a zavaří se vše na hustý syrub. Když vychladne, zalije se sodovou vodou, přidá se oranžový výtažek, ona krájená jablka a kousky ledu.
Pomerančový sorbet.
Šťáva ze 2 pomerančů, ½ l vody a 14 dkg cukru, na němž se třela pomerančová kůra, se svaří. Když vychladne, přidají se 4 pomeranče, na malé kousky nakrájené, sodovka a několik kapek pomerančového výtažku.
Reveňový sorbet.
Reveň se nakrájí na malé kousky. Tolik, co jde do čtvrtlitrové nádoby, se uvaří v 1 l vody s 12 dkg cukru a citronovou kůrou. Vaří se asi půl hodiny. Když vychladne, zakape se šťávou z citronu a přidají se kousky ledu.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na ovocné sorbety“