Recepty našich prababiček na ovocné sorbety

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků
Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Následující text pochází z roku 1925

Broskvový sorbet.

Z ½ kg broskví se vybere několik velkých a vaří se v 1½ l vody, až prasknou. Pak se nakrájejí na čtvrtky a dají do teriny. Ostatní broskve se vaří v ¾ l vody, až z nich pecky samy vypadnou.

Prolisují se žíněným sítem, dá do nich 50 dkg cukru a zavaří se na tuhý syrub. Pak se přilije voda, v níž se první broskve vařily a nechá se vše vychladnout. Přecedí se do teriny na čtvrtky broskví a přidá se několik kapek mandlového výtažku.

Hruškový sorbet.

1 kg hrušek se oloupá, nakrájí na čtvrtky, zbaví jadérek a nalije se na ně 1½ l vařící vody. Přidá se kousek celé skořice a tence loupaná citronová kůra. Nechá se povařit a do druhého dne stát. Procedí se ubrouskem do skleněné teriny, přidá se několik na kostičky krájených hrušek a drobně tlučený led.

Jablkový sorbet.

Několik pěkných granátových jablek se nakrájí na malé kostičky a dusí. Něco pěkných kousků se dá stranou, ostatní se prolisují. Kolik je šťávy, tolik se přidá vody, 15 dkg cukru a zavaří se vše na hustý syrub. Když vychladne, zalije se sodovou vodou, přidá se oranžový výtažek, ona krájená jablka a kousky ledu.

Pomerančový sorbet.

Šťáva ze 2 pomerančů, ½ l vody a 14 dkg cukru, na němž se třela pomerančová kůra, se svaří. Když vychladne, přidají se 4 pomeranče, na malé kousky nakrájené, sodovka a několik kapek pomerančového výtažku.

Reveňový sorbet.

Reveň se nakrájí na malé kousky. Tolik, co jde do čtvrtlitrové nádoby, se uvaří v 1 l vody s 12 dkg cukru a citronovou kůrou. Vaří se asi půl hodiny. Když vychladne, zakape se šťávou z citronu a přidají se kousky ledu.


Původní zdroj historického článku:
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. července 2023


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na ovocné sorbety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.