Vanilkové kopečky.
Tuhý sníh ze 3 bílků, 12 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky se tře půl hodiny. Plech vyloží se oplatkami, a lžící dělají se na něj z utřeného těsta kopečky, které se při mírném ohni upekou.
Vanilkové rohlíčky.
Na vál dá se 14 dkgr. mouky, 10 dkgr. másla, 4 dkgr. cukru a 5 dkgr. tlučených mandlí a udělá se z toho těsto, z něhož se nakrájejí as jak ořech velké kousky.
Tytéž se rukama kulatě vyválejí, na spůsob rohlíčků ohnou, dají na plech a nechají se zvolna, aby zůstaly skoro bílé, při mírném ohni péci. Upečené obalí se hned teplé ve vanilkovém cukru.
Vanilkové preclíčky.
Dvacet pět dkgr. mouky, 14. dkgr. másla, 6 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky spojí se s 2 vejci v těsto, z něhož se udělají malé preclíčky, které se v mírně vyhřáté troubě upekou a pak potrou vanilkovou polevou.
Vanilkové máslo.
Pět žloutků, 16 dkgr. cukru a tlučená vanilka (půl lusky) tře se celou hodinu. Malé podlouhlé formičky vymažou se máslem neb voskem a do každé nalije se as do polovice utřená smíšenina, která se v nich nechá zvolna upéci, načež se vyklopí.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví“