Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká illustrovaná kuchařka, sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích - 1921, autor neuveden
Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno napečeno nemáte, tak máme něco pro milovníky vanilky. Zajímá vás, jak naše prababičky připravovaly vanilkové kopečky, vanilkové preclíčky, vanilkové máslo i jak se tehdy pekly dodnes běžné vanilkové rohlíčky? To vše vám prozradí recepty na vanilkové cukroví z roku 1921.
Následující text pochází z roku 1921

Vanilkové kopečky.

Tuhý sníh ze 3 bílků, 12 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky se tře půl hodiny. Plech vyloží se oplatkami, a lžící dělají se na něj z utřeného těsta kopečky, které se při mírném ohni upekou.


Vanilkové rohlíčky.

Na vál dá se 14 dkgr. mouky, 10 dkgr. másla, 4 dkgr. cukru a 5 dkgr. tlučených mandlí a udělá se z toho těsto, z něhož se nakrájejí as jak ořech velké kousky.

Tytéž se rukama kulatě vyválejí, na spůsob rohlíčků ohnou, dají na plech a nechají se zvolna, aby zůstaly skoro bílé, při mírném ohni péci. Upečené obalí se hned teplé ve vanilkovém cukru.

Vanilkové preclíčky.

Dvacet pět dkgr. mouky, 14. dkgr. másla, 6 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky spojí se s 2 vejci v těsto, z něhož se udělají malé preclíčky, které se v mírně vyhřáté troubě upekou a pak potrou vanilkovou polevou.

Vanilkové máslo.

Pět žloutků, 16 dkgr. cukru a tlučená vanilka (půl lusky) tře se celou hodinu. Malé podlouhlé formičky vymažou se máslem neb voskem a do každé nalije se as do polovice utřená smíšenina, která se v nich nechá zvolna upéci, načež se vyklopí.


Původní zdroj historického článku:
Velká illustrovaná kuchařka, sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích - 1921, autor neuveden


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. prosince 2023


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.