Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.
Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.
Následující text pochází z roku 1906

Jak docílíme dobrého uzeného masa.

Úplně vychladlé kusy vepřového masa, ne příliš tlusté (silné), dobře nasolíme na všech místech a sůl do masa řádně vetřeme.

Pak maso ukládáme do škopku dřevěného a sice tak, že tlustší kusy uloží se dole a tenčí nahoře, maso pak zalejeme studenou vodou slanou (vařená vychládlá), v níž jest rozetřeno několik proužků česneku a několik bobulí jalovce. Solí se dává na 100 litrů 7—8 kg.

Uložené maso zatíží se deskou, na niž se položí čisté kameny. Za dva dny se maso ze škopku (kadečky) vydělá, vodou, v níž jest uloženo, omyje a klade se horní stranou dolů a pak vždy se k tomu hledí, aby vrchní vrstvy přišly dolů a dolní opět nahoru.

Uložené maso musí býti v chladné vzdušné komoře neb ve sklepě a překládá se každý druhý den opět. Za 14 dnů neb ještě lépe 3 týdny se pak maso vydělá, nožem se oškrábne, aby voda a vrchní vrstva se odstranila, aneb se v chladné čerstvé vodě omyje a utěrkou usuší a dá se udit.

Nejlépe vyudí se maso ve starodomácím vysokém komíně suchým dřívím a aby bylo aromatické, tu používá se suchých větví jalovce i s plody ku podpalování.

Vlhkým dřívím se topit nedoporučuje, neboť se mnoho vodních par vyvinuje, maso jest pak ustavičně vlhké, snadno se zapaří a zkazí.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. listopadu 2020


Diskuze k článku „Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.