Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.
Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z představy konzumace koňského masa zvedá žaludek? Článek z roku 1908 vám ukáže, že se vám po konzumaci koňského masa skutečně může udělat zle. V té době totiž lidé začali konzumovat maso z koní kvůli vysokým cenám hovězího a vepřového masa.
Následující text pochází z roku 1908

Maso koňské.

Uvedli jsme nedávno, jaká spousta masa koňského sní se ve Vídni. A v jiných městech není lépe; konsum masa koňského vzrůstá stále víc a velké procento obecenstva maso konsumujícího, živí se ve velkoměstech masem koňským. Příčiny jsou dvojí: předně stávající drahota.

Cenou dobytka a různými daněmi zdražené maso hovězí, vepřové nemůže si každý malý člověk koupiti, ale je přesvědčen o výživné ceně masa vůbec a proto konstituuje koninu.

Maso koňské však, co se týče výživnosti, nezávadnosti zdravotní a rovnocennosti s masem hovězím, není nikterak bez vad a již několikrát slyšeli a četli jsme zcela vážná pojednání, jak je zdraví škodlivé Nedávno s důvody vážnými vystoupil Pflüger.

Podnikl rozsáhlé pokusy s řadou psu, jež výhradně koňským masem krmil; při pokusech těch shledal, že u všech těchto psu vystupují četné průjmy a soudí tudíž na základě toho, že koňské maso kromě součástek živných obsahuje též jakousi látku, jež je zdraví lidskému škodlivá. Další vlastnosti látky té vyšetřiti se mu nezdařilo.

Pokusy přesvědčil se Pflüger, že vařením masa koňského přechází látka tato do polévky, ježto po použití vyvařeného masa koňského průjmy se neobjevovaly, z čehož soudí, že vařením je maso těchto škodlivých látek zbaveno. Pokusy a vyplývající z nich nálezy podporuje Pflüger zkušenostmi ze zahrad zoologických, v nichž k podobným závěrům o škodlivosti masa koňského došli při krmení: dále dokazují to i dějiny měst obležených, kde koňské maso výhradně požíváno (jako v Paříži, Bloemfontainu atd.)

Z toho by ovšem vyplývalo, věnovat úpravě masa koňského hodně pozornosti, jež by spočívala v tom, že maso se dříve vyvaří a polévka, obsahující látky dráždivě, se vyleje, načež se maso k další úpravě použije. Druhý způsob je ten, že k masu koňskému přidá se hojné množství tuku hovězího nebo skopového, jeho vlivem účinky oné škodlivé látky se ruší.

Z pozorování a výzkumu Pflügra a j. nemůžeme ovšem souditi, že požívání masa koňského je všeobecně škodlivé; znám rodiny, jež výhradně jím se živí a zdraví jejich nevzalo posud újmy. Zde ovšem dá se mluvit, jako při všem, o individuelní schopnosti tělesného zdraví.

Můžeme ale soudit, že maso koňské zdraví škodlivé jest a to hlavně z těch zvířat, jimž ku krmivu podáváno bylo něco arsenu. Stopy toho jedu nacházíme potom v mase a on působí škodlivě na ústrojí lidské.

České řeznictvo pracujíc na odstranění daně potravní z masa, snaží se odstraniti to, co nejvíce maso zdražuje, a tím poskytnouti širokým vrstvám zdravého a výživného masa hovězího a j. Je to naším předním úkolem.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. července 2023


Diskuze k článku „Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.