Proč se krájejí salámy obyčejně na křivo?
Tuto důležitou otázku předložil své doby prof. Fechtner shromáždění německých profesorů v Lipsku a tito vrhli se na ni s právě německou důkladností.
Dr. Mises snesl ve svých »Drobných spisech« jejich různé odpovědi. Znějí takto:
1. Poněvadž je šikmý řez nejpřirozenější; neboť teprve mezi nesčetnými řezy vydaří se jeden rovný.
2. Poněvadž připouští okrouhlý řízek obavu, že se odkutálí.
3. Poněvadž je tvar elipsovitý lahodnější, ač není-li naopak právě proto lahodnějším, že upomíná na řízek salámu.
4. Poněvadž je elipsovitá podoba přiměřenější podlouhlému směru jelita.
5. Poněvadž jsou řízky eliptické vydatnější.
6. Poněvadž dle mechanických poměrů jelita k ruce ono snáze šikmo, než rovno rozkrojiti lze.
7. Poněvadž budí elipsa co křivka vyššího stupně větší zálibu nežli kruh.
8. Třeba rozeznávati: Jelito krájí se snáze na rovno, jitrnice na křivo, poněvadž je jelito pevnější.
9. Hospodyně chce šikmým řezem hostu dokázati, že je salám její veskrze dobrý.
10. Rovný řez má do sebe cosi násilného; šikmý řez má povahu jemnější a ženy milují vše jemné.
11. Poněvadž z okrouhlých řízků špek snáze vypadává než z eliptických.
12. Tenký řízek, na křivo z válcovitého tělesa vykrojený, poskytuje oku při stejné tloušťce v okraji více plochy a daří se proto lépe než rovný.
13. Z ohledů na konečky jelita. Při krájení na rovno stávají se řízky na konci menšími; při šikmém řezu je nerovnost tato méně nápadná.
14. Ženy činí to mužům na vzdory, poněvadž vědí, že milují tito rovné.
15. Není pravda, že se krájejí salámy obyčejně na křivo; má žena a dcera řežou je právě tak často na rovno, jako šikmo. K poslednímu náhledu přidala se většina shromážděných profesorů.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1908: Proč se salámy krájí šikmo? Věda na to hledala odpověď“