Chléb s přídavkem krve.
Krev jatečních zvířat se dnes výhradně požívá ve způsobe uzenářského zboží.
Mnoho se již činilo pokusů krev v jiné podobě ku požívání přizpůsobiti. Tak ku příkladu Liebig navrhoval zvýšiti bílkovinu chlebovou přísadou krve. Ve Švédsku konala vojenská správa pokusy s chlebem s krví připravovaným, avšak pro nechuť a těžkou stravitelnost bylo od toho upuštěno.
Naproti tomu v Nizozemí ještě dnes se prodává t. zv. salámový chléb, který, byv spracován ve velkém, se prodává ½ kg za 20 pf. Též tak zvaný krevní salám, který se mísí se žitným šrotem a prodává se za 30 pf. ½ kg.
Z toho jest patrno, že krev dá se zužitkovati v uzenářském zboží s jinými plodinami smíchaná, ne však ve výrobcích pekařských.
Chemie naší výživy stojí proti podobným výrobkům nepřátelsky a proto nedá se zatím pomýšletí na zužitkování krve ve chlebě.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?“