Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.
Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Následující text pochází z roku 1911

Chléb s přídavkem krve.

Krev jatečních zvířat se dnes výhradně požívá ve způsobe uzenářského zboží.

Mnoho se již činilo pokusů krev v jiné podobě ku požívání přizpůsobiti. Tak ku příkladu Liebig navrhoval zvýšiti bílkovinu chlebovou přísadou krve. Ve Švédsku konala vojenská správa pokusy s chlebem s krví připravovaným, avšak pro nechuť a těžkou stravitelnost bylo od toho upuštěno.

Naproti tomu v Nizozemí ještě dnes se prodává t. zv. salámový chléb, který, byv spracován ve velkém, se prodává ½ kg za 20 pf. Též tak zvaný krevní salám, který se mísí se žitným šrotem a prodává se za 30 pf. ½ kg.

Z toho jest patrno, že krev dá se zužitkovati v uzenářském zboží s jinými plodinami smíchaná, ne však ve výrobcích pekařských.

Chemie naší výživy stojí proti podobným výrobkům nepřátelsky a proto nedá se zatím pomýšletí na zužitkování krve ve chlebě.


Původní zdroj historického článku:
Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. března 2022


Diskuze k článku „Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.