Zkoušení mléka.
V nynější době, kdy celá společnost lidská zachvácena je bezohlednou honbou za penězy, lze pozorovati v některých oborech potravinářských, zejména v mlékárnictví nepěkný zjev, že tato pro člověka svrchovaně důležitá poživatina bývá zhusta různými cemikaliemi, nejčastěji však vodou falšována, aby tak docíleno bylo vyššího zisku.
Zákon o potravinách sice takové jednání stíhá citelnými tresty, a dozorčí úřady dbají také, aby tento nešvar vymizel, leč marné. Mléko falšuje se stále, jak všichni dobře víme, a to nejen ve městech, ale i na venkově.
O tom je-li a v jaké míře mléko falšováno, lze se přesvědčiti přístrojem, jenž ponoří se do mléka a jmenuje se mlékoměr. Přístroj ten je však poměrně drahý a myslíme proto, že se našim čtenářům zavděčíme, sdělíme-li s nimi, jak levným způsobem se lze o jakosti mléka přesvědčiti.
K tomu cíli vezme se obyčejný kovový háček na pletení, jehož silnější část důkladně otřeme vlněným hadrem, aby byla suchá a lesklá. Háček pak tímto koncem ponoříme do mléka.
Není-li mléko falšováno, můžeme pozorovati, když háček z mléka vyndáme, že se kovu přichytila větší kapka mléka, která se na háčku chvíli drží. Je-li však mléko falšováno, neshledáme na vyňatém háčku vůbec žádné nebo jen zcela malinkou kapku, která ihned s háčku spadne.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1912: Jednoduchý trik na ověření kvality mléka“