Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Velikonoční mazance.

Rozškvaříme 43 dkg čerstvého másla, dáme do něho asi 9 dcl sladké smetany a šest až osm žloutků, čtyři lžíce hustých kvasnic, asi 5 dkg tlučeného cukru a vše dohromady dobře rozmícháme.

Potom zaděláme míchaninu pěknou suchou moukou, těsto dobře vypracujeme až jde od vařečky a zpuchýřovatí.

Pak do něho přimícháme s půle citronu drobně rozkrájenou kůru a 4 g tlučeného květu. a necháme je dobře zkynouti.

Potom těsto osolíme, přidáme 7 dkg velkých hrozinek, zase je vypracujeme, načež děláme z něho pěkné kulaté bochníčky, jež pomažeme rozklektanými vejci a necháme je pěkně vypéci.

Z těsta lze udělati buď jediný velký mazanec nebo dva malé mazance; velký pečeme na papíře máslem pomazaném a na plechu v chlebové neb koláčové peci, malé můžeme upéci v troubě dobře vyhřáté.


Původní zdroj historického článku:
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. dubna 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.