Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Velikonoční mazance.

Rozškvaříme 43 dkg čerstvého másla, dáme do něho asi 9 dcl sladké smetany a šest až osm žloutků, čtyři lžíce hustých kvasnic, asi 5 dkg tlučeného cukru a vše dohromady dobře rozmícháme.

Potom zaděláme míchaninu pěknou suchou moukou, těsto dobře vypracujeme až jde od vařečky a zpuchýřovatí.

Pak do něho přimícháme s půle citronu drobně rozkrájenou kůru a 4 g tlučeného květu. a necháme je dobře zkynouti.

Potom těsto osolíme, přidáme 7 dkg velkých hrozinek, zase je vypracujeme, načež děláme z něho pěkné kulaté bochníčky, jež pomažeme rozklektanými vejci a necháme je pěkně vypéci.

Z těsta lze udělati buď jediný velký mazanec nebo dva malé mazance; velký pečeme na papíře máslem pomazaném a na plechu v chlebové neb koláčové peci, malé můžeme upéci v troubě dobře vyhřáté.


Původní zdroj historického článku:
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. dubna 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.