Velikonoční mazance.
Rozškvaříme 43 dkg čerstvého másla, dáme do něho asi 9 dcl sladké smetany a šest až osm žloutků, čtyři lžíce hustých kvasnic, asi 5 dkg tlučeného cukru a vše dohromady dobře rozmícháme.
Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Pak do něho přimícháme s půle citronu drobně rozkrájenou kůru a 4 g tlučeného květu. a necháme je dobře zkynouti.
Potom těsto osolíme, přidáme 7 dkg velkých hrozinek, zase je vypracujeme, načež děláme z něho pěkné kulaté bochníčky, jež pomažeme rozklektanými vejci a necháme je pěkně vypéci.
Z těsta lze udělati buď jediný velký mazanec nebo dva malé mazance; velký pečeme na papíře máslem pomazaném a na plechu v chlebové neb koláčové peci, malé můžeme upéci v troubě dobře vyhřáté.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové“