Zkoušení zmrzlého masa.
K praktické zkoušce často projednávané otázky, zaopatřiti obecenstvo zmrzlým masem, podnikla společnost tržnic a chladíren v Berlíně zkoušku konservováním masa z vola na temperaturu úplného zmrznutí.
V místnosti zřízené pro úplné zmrznutí masa uložena půlka odporáženého vola na dobu desíti měsíců a to od 2. července lonského roku až do konce dubna roku letošího v průměrné temperature pod bodem mrazu 6° Celsia.
Před uložením bylo maso zvěrolékařem prohlédnuto a v jistém období revidováno. Po této velmi dlouhé době uložení bylo maso připraveno k požití a dáno k ochutnání na zkoušku.
Proces rozmrznutí trval 36 hodin a proveden, jak následuje: Zmrzlé maso z místnosti pro rozmrznutí vynešeno a zavěšeno k rozmrznutí v jiné místnosti na 15 hodin při temperatuře 0°. Jak v místnosti této, tak v oné pro zmrznutí panovala vlhkost vzduchu 85%.
Na to v místnosti temperované na 5° Celsia nad nulou vyvěšeno 12 hodin, konečně dalších 12 hodin v místnosti s teplotou 12 až 15°. Proces roztavení děl se dle toho postupně a za 36 hodin bylo maso upotřebitelné.
Na to připraveno v kuchyni k požívání jako: hovězí prsa, dušená pečeně, roštěnka, sekaná a j. a předloženo k ochutnání znalcům, jež tvořili zástupcové všech úřadů, lékaři, chemikové, důstojníci a jiné obecenstvo a všem prý velice dobře chutnalo.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa“