Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.
Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela běžnou věc. Před sto lety to byla ale novinka, vyžadující důkladné testování jak z hlediska trvanlivosti mraženého masa, tak i z hlediska možné změny chuti masa po rozmrazení. Článek z roku 1912 vám jeden takový důkladný test přiblíží.
Následující text pochází z roku 1912

Zkoušení zmrzlého masa.

K praktické zkoušce často projednávané otázky, zaopatřiti obecenstvo zmrzlým masem, podnikla společnost tržnic a chladíren v Berlíně zkoušku konservováním masa z vola na temperaturu úplného zmrznutí.

V místnosti zřízené pro úplné zmrznutí masa uložena půlka odporáženého vola na dobu desíti měsíců a to od 2. července lonského roku až do konce dubna roku letošího v průměrné temperature pod bodem mrazu 6° Celsia.

Před uložením bylo maso zvěrolékařem prohlédnuto a v jistém období revidováno. Po této velmi dlouhé době uložení bylo maso připraveno k požití a dáno k ochutnání na zkoušku.

Proces rozmrznutí trval 36 hodin a proveden, jak následuje: Zmrzlé maso z místnosti pro rozmrznutí vynešeno a zavěšeno k rozmrznutí v jiné místnosti na 15 hodin při temperatuře 0°. Jak v místnosti této, tak v oné pro zmrznutí panovala vlhkost vzduchu 85%.

Na to v místnosti temperované na 5° Celsia nad nulou vyvěšeno 12 hodin, konečně dalších 12 hodin v místnosti s teplotou 12 až 15°. Proces roztavení děl se dle toho postupně a za 36 hodin bylo maso upotřebitelné.

Na to připraveno v kuchyni k požívání jako: hovězí prsa, dušená pečeně, roštěnka, sekaná a j. a předloženo k ochutnání znalcům, jež tvořili zástupcové všech úřadů, lékaři, chemikové, důstojníci a jiné obecenstvo a všem prý velice dobře chutnalo.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. března 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.