Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Piškotová bábovka z bramborové—škrobové mouky.
Do kotlíku dáme šest celých vajec, z půl citronu nastrouhanou kůru, třinácte dekagramů práškového cukru, chvíli vše šleháme, pak dáme na kraj plotny a šleháme dále do zhoustnutí. Husté s plotny sundáme a šleháme opět tak dlouho, až nám hmota vychladne.
Do vychladlé přidáme: Z půl citronu šťávu a devět dekagramů bramborové mouky. Zlehka vše zamícháváme a nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a zvolna as tři čtvrti až jednu hodinu pečeme. Upečenou vyklopíme a pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Bábovka bramborová.
Nejprve ustrouháme si 38 dekagramů předešlého dne uvařených bramborů. Pak si na kamennou mísu oddělíme pět žloutků, přidáme k nim 15 dekagramů práškového cukru a chvíli vše třeme. Do utřeného přidáme z půl citronu neb pomeranče ustrouhané kůry a z půl citronu šťávy a opět vše třeme asi čtvrt hodiny, načež přidáme ty připravené, jemně ustrouhané brambory, pár hrozinek, pár na nudlí nakrájených mandlí, aneb i na místo hrozinek za deset haléřů drobně krájeného citronátu a vše do hmoty dobře zatřeme.
Naposledy zlehka zamícháme z 5 bílků ušlehaný tuhý sníh, pak hmotu tu nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a pečeme ji půl až tři čtvrti hodiny do zlatova. Když se nám již prst do bábovky neboří, tedy jest dosti upečena. Sypeme ji taktéž vanilkovým cukrem.
Vánočka z bramborového těsta.
Na větší mísu dáme jeden kilogram mouky v této pohnuté době nejlépe kukuřičné — do které rozdrolíme třicet dekagramů másla aneb polovinu téhož množství sádla a másla, přidáme lžičku soli, špetku vanilky, dvě rozstrouhané hořké mandle a špetku květu neb muškátového oříšku. Zvlášť na míse třeme pět žloutků, dvacet dekagramů práškového cukru, po chvíli přidáme z celého citronu šťávu a kůru a dobře vše asi čtvrt hodiny třeme.
Pak přidáme čtyřicet dekagramů jemně ustrouhaných předešlého dne vařených bramborů, pak to ještě deset až patnácte minut třeme; mezitím si necháme v koflíku vlahého mléka, dvěmi kostkami cukru oslazeného, zkynouti čtyry dekagramy kvasnic, zkynuté vlijeme do připravené mouky, přidáme ještě dle potřeby vlahého mléka a umícháme v tužší těsto, které dobře vypracujeme; pak do něho přidáme ony utřené žloutky s brambory, vše dohromady ještě dobře vypracujeme, dále spolu s 5 dekagramy očistěných vypraných hrozinek, se 3 dekagramy na nudle nakrájených mandlí a za deset haléřů drobně nakrájeného citronátu.
Zpracujeme vše dohromady a necháme volněji kynouti jednu až dvě hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na 14 stejných dílů, kterýž každý v mouce trochu vyválíme, v bochníčky zakulatíme, a necháme je opět přikryté asi čtvrt hodiny kynouti.
Z vykynutých vyvalujeme delší šišky a pleteme z nich vánočku, nejprve z pěti, pak dáme na pomaštěný plech, zmáčkneme ji uprostřed, načež vložíme na to pletenec upletený ze čtyř pramenů, pak ze tří a naposled ze dvou; dostaneme tak hotovou vánočku, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem a trochu sekanými mandlemi posypeme, aneb posázíme ji mandlemi celými.
Vánočku necháme ještě asi hodinu kynouti. Učiníme nejlépe, když si vánočku dopoledne zaděláme, v poledne po obědě upleteme a večer teprve upečeme. Aby nám pak vánočka v teple nepřekynula, dáme ji po vykynutí do studené místnosti zaraziti. Pečeme ji v dobře prohřáté troubě, zprvu prudčeji (aby se nám nerozběhla) a pak volněji asi hodinu neb pět čtvrtí hodiny.
Zkoušíme ji špejlem, zdaž jest upečena, tím, že ji uprostřed propíchneme; když se těsto na špejlí nelepí, tedy jest upečena. Kdyby se nám vánočka spodem prudčeji pekla, tedy dáme pod ni ještě jeden plech a peče-li se opačně prudce vrchem, přikryjeme ji čistým papírem.
Velikonoční mazance
pečeme a připravujeme tímže způsobem.
Vánočka jednodušší.
Na jeden kilogram mouky dáme osmnácte deka-gramů sádla neb másla, šestnácte dekagramů práškového cukru, tři žloutky a tři dekagramy kvasnic. Na tento poměr odvážíme čtyřicet dekagramů bramborů a počínáme si právě tímže způsobem, jak udáno při vánočce jemné.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku“