Rok 1916: Budou se kvůli válce zdražovat potraviny?

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: Národní listy - 1916, autor neuveden.
Když je válka a muži jsou povoláni do zbraně, tak najednou chybí tisíce rukou v zemědělství. Jíst se ale musí i ve válce, takže to nakonec často skončí razantním zdražením všech potravin. Historický článek z roku 1916 vám prozradí, co udělaly s cenou jídla první dva roky první světové války.
Následující text pochází z roku 1916

Zelinářství a vojna.

Není drobného zájmu života, aby nebyl dotčen a zpřevracen událostmi doby.

Sděluje povolaná strana o zelinářském trhu německém: „Prvním rokem války byli jak zemědělci tak i zahradníci překvapeni. Jaký div! Nikdo nemohl být připraven. Za to ve druhém roce učiněna už na všech stranách potřebná opatření, aby obyvatelstvo neutrpělo na dodávce jak chlebovin, zelenin tak i ovoce.

Ranné zeliny i ranná zemčata dostoupla ve druhém roce dost vysokých cen. Pak ale ceny klesaly a nejvyšší cena za hospodářské zeliny později stanovená a vlastně dosud platná, byla namnoze značně nižší (od 30 do 50 ze sta), než byla za posledních let mírových, ačkoliv válečnou dobou všeobecná drahota všech potřeb značně zvýšila cenu plodin.

Do dneška není vlastně nedostatku čerstvých zelin. A také zásoby konservových zelin, zvláště chřestu a jiných jsou dost značny. Stanovené nízké „nejvyšší ceny“ vyvolaly ovšem jistou obavu v kruzích pěstitelů. Což, nebude-li se za poměrů tak změněných zelinářská práce ve velkém příště vyplácet?

Vskutku bude třeba pro třetí rok války počítati s možností, že pěstba zelin poněkud klesne. Následek mohl by být povážlivý: nebude zelin na trhu. A protože už jsou na denním pořadu dny bezmasé a suché, co počít, vypadne-li z jídelního lístku i zelenina? Pěstitelé zeleniny měli o čem přemýšlet.

Do jisté míry upokojila zpráva, že ustanovená sazba nejvyšších cen podrží platnost jen pro plodiny minulého roku, za to ranné zeliny příští sklizně že budou teprve přiměřeně upraveny. V zájmu povšechně hospodářském doporoučí se tudíž co možná hojná pěstba ranných zemčat a ranných zelin“.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. července 2024


Diskuze k článku „Rok 1916: Budou se kvůli válce zdražovat potraviny?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.