Rok 1917: Třetina potravin obsahuje levné náhražky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Pozor - 1917, autor neuveden.
Jste spokojeni s kvalitou a složením potravin, které dnes nabízí obchody? Článek z roku 1917 vám ukáže, jak se složení potravin šidilo v době první světové války. Jak uvidíte, tak se tehdy používaly i jiné metody než dnes tak oblíbená voda do syrového masa nebo drůbeží separáty.
Následující text pochází z roku 1917

Třetina všech válečných náhražek — bezcenné padělky.

Ve zprávě ústavu pro zkoušeni potravin, zřízeném při dolnorakouském spolku lékárnickém, sděleno, že ve správním roce 1915-16 zjištěno 33 proc. padělků ze všech ukázek ke zkoušce zaslaných.

Hlavně chléb byl padělán. 1½% písku obsahoval.

Do mléka bylo přilito 10 až 40 proc. vody. Zkoumáním bílé kávy, do niž přimícháváno bylo dle údaje „mandlové mléko“ zjištěno, že je do kávy přece jen přiléváno kravské mléko!

Kondensované mléko bylo často odtučněné (hubené, sbírané). Někdy bylo i zkaženo, což zvláště pozorováno u značky „Milka“.

Místo olivového oleje prodáván kukuřičný olej, tučný sýr „Gouda“ byl vlastně hubený sýr (ze sbíraného mléka).

Že kořeni bylo velmi často paděláno, nikoho ani nepřekvapí. To už za míru se velmi často zjistilo.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. března 2021


Diskuze k článku „Rok 1917: Třetina potravin obsahuje levné náhražky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.