Proč se nejí nožem?
Ne pouze proto, že je to nespolečenské a důkazem nedostatečné výchovy, a že na člověka, dávajícího potravu do úst nožem, není pohled právě nejkrásnější a vzbuzuje obavu, že ústa budou snad do krve poraněna.
Je ještě hlubší důvod. Ostří našich obyčejných nožů bývá ocelové a setká-li se s příliš tučnou nebo kyselou potravou, dostane zvláštní, nepříjemnou příchuť, poněvadž dotekem železa s tukem, nebo kyselou látkou vzniká chemický proces, který působí známou nepříjemnou příchuť, která je zvláště patrna, jíme-li velmi tučné ryby. Není při tom ani třeba, aby se nůž dotkl úst, stačí, dotkne-li se rybího tuku.
Aby se lomu zabránilo, zhotovují se nože, a zvláště nožíky na ryby, ze stříbra, které se jako drahý kov tímto vlivem nemění a nemůže tudíž způsobovat nepříjemné příchuti.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1922: Proč se nejlepší příbory vyrábí ze stříbra?“