Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Pozor - 1930, autor -F-
Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Následující text pochází z roku 1930

Med — důležitá poživatina.

Letos byla dle zpráv včelařů uspokojivá snůška medu, proto i ceny medu klesly.

Skoro stále pohybovaly se ceny jeho s máslem, teď možno dostati dobrý med v Olomouci za 18—20 Kč 1 kg : na máselném trhu. Tak nahradí nám med úplně nedostatek drahého ovoce i marmelád a lze jen upřímně doporučiti, aby stal se chutným a výživným doplňkem denního jídelního lístku nejen dětem, ale i dospělým.

Dnes, kdy ocenil se význam cukru a vitaminů pro lidský organismus vůbec a dětský zvlášť, přestává býti i med, podobně jako ovoce, luxusní lahůdkou a neměl by z těchto důvodů chyběti v žádné domácnosti.

Pravý med poznáte dle toho, že krystalisuje. Při tom dostává světlejší barvu. Tekutý med bývá barvy buď světlejší, to jest luční — nebo tmavý (i proti světlu), skoro černý — lesní. Letos jsou i medy luční tmavší než obyčejně.

Luční jest na oko vzhlednější, proto jde více na odbyt. Chcem-li docíliti ze zkrystalisovaného medu tekutý, stačí, dáme-li sklenici do mírného tepla.

Některé maminky dávají dětem ráno na lačný žaludek. Tato metoda není správná, neboť med, jako všechny sladké věci, lépe se snáší mezi jídlem a ještě lépe po jídle. Po obědě nám nahradí výborně a bez práce houska s máslem a medem (třeba i kompot) dobrý moučník, který jisté vydá tolik, jak dobrý dort a přijde k tomu mnohem levněji.

Také děti mají velmi rády ovoce smáčené v medě: ořechy, jablka i pomoranče, datle a j. V sezoně čajové a chřipkové je ideálním sladidlem horkého the, připraveného k pocení.

Že z medu připravíme levné a dobré perníčky, je známo. Uvádím z mnoha 2 dobré předpisy:


I. Perníčky.

Umíchá se 18 dkg cukru s 2 vejci, pak přidá se 10 dkg tekutého medu, trošku koření (hřebíček, anýz, skořice, citr. kůra), na špičku nože bicarbonátu a asi 40 dkg pšeničné mouky.

Těsto se dobře vypracuje, vyválí na 1 cm silné a vypichují se různé tvary. Dají se na plech máslem vymazaný, potírají se vajíčkem a nechají upéci do růžova.

Upečené a vychládlé potírají se ledem neb čokoládovou polevou a zdobí mandlemi, hrozinkami a ovocem.


II. Perník k vínu.

Umícháme 12 dkg cukru, 2 celé vejce, přidá se koření, 3 lžíce rozpuštěného másla, 13 dkg mletých mandli (neb oříšků), 12 dkg citronády na lístky nakrájené, 12 dkg rozpuštěného medu, 30 dkg mouky a půl prášku (Ötkerova) do pečiva.

Těsto dobře zamícháme a stejnoměrné rozetřeme buď na plech neb do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme do zlatova.

Krájí se studený (Je velmi chutný a dlouho vydrží.)


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1930, autor -F-


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. prosince 2020


Diskuze k článku „Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.