Med — důležitá poživatina.
Letos byla dle zpráv včelařů uspokojivá snůška medu, proto i ceny medu klesly.
Skoro stále pohybovaly se ceny jeho s máslem, teď možno dostati dobrý med v Olomouci za 18—20 Kč 1 kg : na máselném trhu. Tak nahradí nám med úplně nedostatek drahého ovoce i marmelád a lze jen upřímně doporučiti, aby stal se chutným a výživným doplňkem denního jídelního lístku nejen dětem, ale i dospělým.
Dnes, kdy ocenil se význam cukru a vitaminů pro lidský organismus vůbec a dětský zvlášť, přestává býti i med, podobně jako ovoce, luxusní lahůdkou a neměl by z těchto důvodů chyběti v žádné domácnosti.
Pravý med poznáte dle toho, že krystalisuje. Při tom dostává světlejší barvu. Tekutý med bývá barvy buď světlejší, to jest luční — nebo tmavý (i proti světlu), skoro černý — lesní. Letos jsou i medy luční tmavší než obyčejně.
Luční jest na oko vzhlednější, proto jde více na odbyt. Chcem-li docíliti ze zkrystalisovaného medu tekutý, stačí, dáme-li sklenici do mírného tepla.
Některé maminky dávají dětem ráno na lačný žaludek. Tato metoda není správná, neboť med, jako všechny sladké věci, lépe se snáší mezi jídlem a ještě lépe po jídle. Po obědě nám nahradí výborně a bez práce houska s máslem a medem (třeba i kompot) dobrý moučník, který jisté vydá tolik, jak dobrý dort a přijde k tomu mnohem levněji.
Také děti mají velmi rády ovoce smáčené v medě: ořechy, jablka i pomoranče, datle a j. V sezoně čajové a chřipkové je ideálním sladidlem horkého the, připraveného k pocení.
Že z medu připravíme levné a dobré perníčky, je známo. Uvádím z mnoha 2 dobré předpisy:
I. Perníčky.
Umíchá se 18 dkg cukru s 2 vejci, pak přidá se 10 dkg tekutého medu, trošku koření (hřebíček, anýz, skořice, citr. kůra), na špičku nože bicarbonátu a asi 40 dkg pšeničné mouky.
Těsto se dobře vypracuje, vyválí na 1 cm silné a vypichují se různé tvary. Dají se na plech máslem vymazaný, potírají se vajíčkem a nechají upéci do růžova.
Upečené a vychládlé potírají se ledem neb čokoládovou polevou a zdobí mandlemi, hrozinkami a ovocem.
II. Perník k vínu.
Umícháme 12 dkg cukru, 2 celé vejce, přidá se koření, 3 lžíce rozpuštěného másla, 13 dkg mletých mandli (neb oříšků), 12 dkg citronády na lístky nakrájené, 12 dkg rozpuštěného medu, 30 dkg mouky a půl prášku (Ötkerova) do pečiva.
Těsto dobře zamícháme a stejnoměrné rozetřeme buď na plech neb do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme do zlatova.
Krájí se studený (Je velmi chutný a dlouho vydrží.)
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček“