Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Dáváte se rádi k jídlu vařené vejce? Článek z roku 1904 vám přiblíží zajímavý rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás v Evropě. Vyzkoušejte sami, který způsob lépe chutná.
Následující text pochází z roku 1904

Vejce po japonsku.

Před dvěma lety prošel všemi takřka novinami návod, jak uvařiti vejce, aby se žloutek srazil, ale bílek zůstal nesražený.

Tento způsob jest v Střední Asií všeobecně rozšířen, a dáme-li si tam vejce vařiti, ani jinak je připravené nedostaneme. Tento způsob vaření vajec pozůstává v tom, že dáme vejce do studené vody a zvolna zahříváme do teploty blízké varu.

Tak jak se u nás vejce vaří, totiž že dáme vejce na 4—5 minut do vody již vroucí, stane se, že teplo vnikne tak rychle do vajec, že zevní vrstvy jeho obsahu jsou na 100° C zahřáty, kdežto ve vnitřku vejce jest teplota značně nižší. Když tedy vyjmeme vejce v tom stavu z vařící vody, než horko až do středu vejce proniklo, máme je uvařené na hniličku t. j. bílek je sražený, ale žloutek ještě měkký.

Dá-li se ale vejce do vody studené, proniká pak při pozvolném zahřívání teplo do vejce stejnoměrně, tak že jest jak bílek, tak žloutek stejně horku vysazen a poněvadž se žloutek sráží při teplotě nižší než bílek, sráží se dříve žloutek; jest již polosražen, neb docela tvrdý, zatím co bílek jest ještě tekutý a průsvitný.

Uměním při tom je jen, vyjmouti vejce z vody v tom okamžiku, když žloutek právě žádané tuhosti nabyl. Co se týče úsudku, zda lépe chutná vejce po našem způsobu neb po „japonsku“, jak se vylíčený způsob jmenuje, jest věcí spornou, každý nechť rozhodne si sám pro sebe. V zemích východních jedí pouze žloutky a bílky vylévají.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. března 2020


Diskuze k článku „Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.