Medové koláčky.
28 dkg převařeného másla se rozpustí, do toho umíchá se 28 dkg medu a na ohni za stálého míchání přidá tolik mouky, aby povstalo prostředně tuhé těsto, to pak as po 10 minutách sejme se s ohně, nechá vychladnout, vyklopí na vál, kdež se zpracuje se 2 celými vejci, citronovou neb pomerančovou kůrou a moukou na pevnou massu. Z té tvoří se malé kuličky, do jichž středu vtlačí se půl mandle, a na mastném plechu rychle se upekou. Teplé posypou se cukrem.
Ořechové koláčky.
25 dkg másla se utře, přidají se 2 žloutky, 1 vejce, 25 dkg práškového cukru, 25 dkg mletých ořechů, trochu citronové kůry a šťávy a tolik mouky aby povstalo tuhé těsto, to se vyválí, vypichují se koláčky, přetřou žloutkem, posypou krystalovým cukrem a pekou.
Mandlové koláčky.
3 celá vejce se 14 dkg cukru ušlehají se na hustou pěnu, přidá se šťáva z 1 citronu a 14 dkg loupaných, drobně krájených mandlí a tolik mouky, až povstane vazké těsto, které se dobře zpracuje, tvoří malé koláčky, tyto se obalí v sekaných mandelích a cukru, kladou se na papír pomaštěný a moukou poprášený, s tím se vloží na plech a pekou.
Máslové koláčky.
Utrou se tři žloutky s 18 dkg cukru a 20 dkg másla, přidá se 12 dkg moučky škrobové a 13 dkg obyčejné pšeničné. Případně lze přidati trochu dobré smetany a citr. šťávu. Z toho tvoříme malé koláčky, potřeme žloutkem, posypeme krystalovým cukrem a pečeme.
Kořeněné koláčky.
14 dkg medu svaří se s 6 dkg cukru, pěnu sebrat, nechat vychladnout, pak se přidá se 5 dkg másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, vyklopí se na vál. přidá lžička tlučeného hřebíčku, skořice a na špičku nože amonia, nechá odpočinouti, tvoří se malé koláčky a pekou.
Vanilkové koláčky.
36 dkg mouky, 14 dkg utřeného másla, 25 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vejce, vanilka a na špičku nože skořice, zpracuje se v tuhé těsto, z toho se pekou malé koláčky, které se pak zdobí ovocnou huspeninou.
Čokoládové koláčky.
Utrou se 3 žloutky s 15 dkg cukru, přidá se 15 dkg mletých oříšků. 2 tabulky roztavené čokolády, ze 2 bílků sníh, lžíce rozpuštěného másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, nepříliš tuhé, z toho se tvoří koláčky, upekou a ty pak potrou polevou čokoládovou.
témata článku:
Diskuze k článku „Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky“