Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1928, autor neuveden.
Rádi mlsáte a milujete domácí koláčky? Nabízíme vám sedm historických receptů z roku 1928, podle kterých kdysi pekly naše prababičky. Vyzkoušíte, jak tehdy chutnaly medové, ořechové, mandlové, máslové, kořeněné, vanilkové a čokoládové koláčky?
Následující text pochází z roku 1928

Medové koláčky.

28 dkg převařeného másla se rozpustí, do toho umíchá se 28 dkg medu a na ohni za stálého míchání přidá tolik mouky, aby povstalo prostředně tuhé těsto, to pak as po 10 minutách sejme se s ohně, nechá vychladnout, vyklopí na vál, kdež se zpracuje se 2 celými vejci, citronovou neb pomerančovou kůrou a moukou na pevnou massu. Z té tvoří se malé kuličky, do jichž středu vtlačí se půl mandle, a na mastném plechu rychle se upekou. Teplé posypou se cukrem.

Ořechové koláčky.

25 dkg másla se utře, přidají se 2 žloutky, 1 vejce, 25 dkg práškového cukru, 25 dkg mletých ořechů, trochu citronové kůry a šťávy a tolik mouky aby povstalo tuhé těsto, to se vyválí, vypichují se koláčky, přetřou žloutkem, posypou krystalovým cukrem a pekou.

Mandlové koláčky.

3 celá vejce se 14 dkg cukru ušlehají se na hustou pěnu, přidá se šťáva z 1 citronu a 14 dkg loupaných, drobně krájených mandlí a tolik mouky, až povstane vazké těsto, které se dobře zpracuje, tvoří malé koláčky, tyto se obalí v sekaných mandelích a cukru, kladou se na papír pomaštěný a moukou poprášený, s tím se vloží na plech a pekou.

Máslové koláčky.

Utrou se tři žloutky s 18 dkg cukru a 20 dkg másla, přidá se 12 dkg moučky škrobové a 13 dkg obyčejné pšeničné. Případně lze přidati trochu dobré smetany a citr. šťávu. Z toho tvoříme malé koláčky, potřeme žloutkem, posypeme krystalovým cukrem a pečeme.

Kořeněné koláčky.

14 dkg medu svaří se s 6 dkg cukru, pěnu sebrat, nechat vychladnout, pak se přidá se 5 dkg másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, vyklopí se na vál. přidá lžička tlučeného hřebíčku, skořice a na špičku nože amonia, nechá odpočinouti, tvoří se malé koláčky a pekou.

Vanilkové koláčky.

36 dkg mouky, 14 dkg utřeného másla, 25 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vejce, vanilka a na špičku nože skořice, zpracuje se v tuhé těsto, z toho se pekou malé koláčky, které se pak zdobí ovocnou huspeninou.

Čokoládové koláčky.

Utrou se 3 žloutky s 15 dkg cukru, přidá se 15 dkg mletých oříšků. 2 tabulky roztavené čokolády, ze 2 bílků sníh, lžíce rozpuštěného másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, nepříliš tuhé, z toho se tvoří koláčky, upekou a ty pak potrou polevou čokoládovou.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1928, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. října 2022


Diskuze k článku „Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.