Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Chladivý domácí nápoj.
Chladivý domácí nápoj bez líhu a chmele, jenž velmi dobře žaludku svědčí, zvláště v horké době letní, lze následujícím způsobem připraviti:
svaříme 20 l vody za neustálého míchání, 2,5 kg cukru po půl hodiny spolu s 1 kg listů kopřivových bez stopek, 100 gr krájeného bílého zázvoru, tenké slupky ze 6 citronů, šťávu z těchto citronů, jakož i 25 gr práškovitého čistěného vinného kamene.
Když tekutina trochu vychladla, procedíme ji hrubým sítem do velkých hliněných hrnků, přidáme, když tekutina vychladla do vlažna, 50 gr lisovaných kvasnic a hrnce dobře přikryty odstavíme.
Po 24 hodinách se kvasnice na tekutině plovoucí seberou a tekutina se opatrně, aniž by se usazeninou na dně hnulo, do čistých lahví naplní, tyto se spařeným korkem zazátkují a dobře ováží.
Po 4 až 5 dnech lze nápoj piti.
témata článku:
Diskuze k článku „Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj“